Hirdetés
. Hirdetés

Koreában és a Samsungnál riadót fújtak a globális chipháború potenciális elvesztése miatt

|

Valóban a Samsung az egyetlen vállalat a világon, amely képes helyettesíteni a TSMC-t?

Hirdetés

A Samsung Electronics-nál eltöltött három évtized alatt Yang Hyang-ja segített kialakítani a 84 éves konglomerátum jelenlegi dominanciáját a globális memóriachipgyártásban. Most egy sokkal szélesebb körű kihívásra mutatott rá: Korea továbbra is fontos kell, hogy maradjon, miközben az USA és Kína félvezetőháborúba bonyolódott.

Yang kutatóasszisztensből emelkedett fel a Samsungnál kulcsfontosságú memóriachip-fejlesztési részlegének vezetői posztjáig, most pedig parlamenti képviselőként a chipipar finanszírozását és ösztönzését célzó országos program vezető tervezője. Küldetése egyre fontosabbá válik, mivel az Egyesült Államok, Kína és Japán milliárdokat öl a saját chipellátási láncuk kiépítésébe, ami elhomályosítja Korea jövőbeli szerepét a félvezetők terén - mondta a Bloomberg Televíziónak.

Ez nemzetbiztonsági kérdés szerinte, és ezzel azoknak a washingtoni és pekingi vezetőknek a véleményét visszhangozza, akik tehetséggel, pénzzel és politikai pártfogással támogatják a chipipar fejlesztését. Az új szilíciumlapkák pedig nélkülözhetetlenek a jövő technológiáinak működtetéséhez a mesterséges intelligenciától kezdve a metaverzumon át a következő generációs számítástechnikáig és különösen a katonai képességekig.

Hirdetés

"Chipháborúban vagyunk. A technológiai felsőbbrendűség egy módja annak, hogy országunk vezető szerepet vállaljon bármilyen biztonsággal kapcsolatos napirendben, például diplomáciai és védelmi kérdésekben, anélkül, hogy más nemzetek befolyásolnák" - mondta Yang egy decemberi interjúban.

A politikus üzletasszony egy 13 tagú különbizottságot vezet, amelyet Yoon Suk Yeol elnök kormánypártja idén hozott létre a megoldás kidolgozására. Azzal indokolták a lépést, hogy Szöul csak erős és közvetlen beavatkozással tudja növelni pozícióját az 550 milliárd dolláros globális félvezetőiparban. A koreai elnök egyike a szaporodó számú politikai döntéshozóknak a világon, akik a technológiai protekcionizmust karolták fel, miután a világjárvány okozta logisztikai problémák rávilágítottak, hogy a kulcsfontosságú elektronikai alkatrészek esetében az országok mennyire függenek egymástól. Yoon csatlakozott Yang felhívásához, hogy nagyobb politikai erővel segítse az ország chipszektorát, amelyhez az SK Hynix és a Samsung is tartozik.

A múlt hónapban a parlament elfogadta az amerikai chiptörvény koreai változatát. A Yang által kezdeményezett lépés felgyorsítja a nagyvárosi területen lévő gyárak építésének engedélyezési folyamatát, miközben növeli a technológiára szakosodott iskolák számát. A parlament külön elfogadta az első törvényjavaslatot, amely 8 százalékos adókedvezményt kínál a félvezetőgyártásba beruházó nagyvállalatoknak, ami azonban jóval kisebb, mint Yang 20-25 százalékos javaslata.

Ezek a gesztusok messze elmaradnak azoktól a dollármilliárdos támogatásoktól, amelyeket más országok a chipgyártásra fordítanak - mondta Yang, hozzátéve, hogy a rövid távú politikai érdekek elvakítják a törvényhozó kollégákat a Nemzetgyűlésben. Néhányan viszont azzal érveltek, hogy a túlságosan nagylelkű ösztönzők veszélyeztetik a kormány pénzügyeit, és csak a nagyvállalatoknak kedveznének.

Kedden a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a nagyvállalatok beruházásainak adókedvezményét akár 25 százalékra is növelné. Szokatlan, hogy egy kormányzat ilyen röviddel azután, hogy a törvényhozók elfogadtak egy törvényjavaslatot, érdemi változtatásokat javasoljon.

Ha a kormány nem fokozza az ösztönzőket, akkor több koreai vállalat költöztetheti nagyobb gyártóüzemeit az Egyesült Államokba, és legjobb mérnökeiket is magukkal vihetik - mondta Yang. A Samsung 17 milliárd dolláros félvezetőgyárat tervez építeni Texasban, és felvetette annak lehetőségét, hogy közel 200 milliárd dollárt költene egy sor üzemre Austinban és Taylorban.

Yang szerint Koreának egyedülálló lehetősége van arra, hogy ellensúlyozza ezt a tendenciát. Tajvan - ahol a Taiwan Semiconductor Manufacturing székhelye található - gyártja a legújabb iPhone-okat, szervereket és szuperszámítógépeket vezérlő csúcschipek többségét. Világszerte kezdeményezéseket váltott ki, hogy diverzifikálják a termelést egy olyan szigetről, amelyre Kína igényt tart, és amelynek megszállásával fenyegetőzik.

"A Samsung az egyetlen vállalat a világon, amely képes helyettesíteni a TSMC-t" - jelentette ki Yang, akinek a chip-politika tölti ki az idejét. A fejlett technológiára vonatkozó eszkalálódó szankciók egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az országra, hogy válasszon biztonsági szövetségese, az Egyesült Államok és legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína között. Mindkettő arra kérte Dél-Koreát, hogy bővítse a chipgyártási partnerségeket. Yang szerint ez a kényes helyzet rávilágít arra, hogy Koreának saját hazai technológiai képességeket kell kiépítenie, különben azt kockáztatja, hogy egyre inkább a külföldi hatalmaknak lesz kiszolgáltatottabbá válik. A képviselő szerint szerint itt az ideje, hogy a koreai vállalatoknak több ösztönzőt kínáljanak, hogy inkább otthon, mint külföldön építsenek termelési kapacitást. Az országnak szerinte többet kell tennie a fiatal tehetségek megtartásáért. "Hogyan maradhatna fenn másképp az országunk?" - kérdezte. A válasz szerinte az, hogy "egy új technológiai kolóniává válhatna" - számolt be a Yahoo News a Bloomberg alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.