Hirdetés
. Hirdetés

Korszerű töltő elektromos autóknak

|

A Siemens és a BME stratégiai megállapodása keretében olyan eljárást fejlesztenek, amely lehetővé teszi az elektromos töltőállomások tömeges elterjedését.

Hirdetés

Stratégiai megállapodást írt alá a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A dokumentumot Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Péceli Gábor,a BME rektora látta el kézjegyével.

Az intézmények szoros kapcsolata másfél évtizedre tekint vissza. Jelen megállapodás részét képezi egy listaáron 300 millió forint értékű PLM (product lifecycle management) szoftvercsomag, amit a BME 3 évig ingyenesen használhat. A szoftver olyan komplett rendszer, amellyel a vállalatok a teljes életcikluson keresztül képesek menedzselni termékeiket. A felajánlott licenc segítségével a BME hallgatói megismerkedhetnek a legújabb tervezési technológiával. A Siemens ezen kívül 2 millió forinttal támogatja a hallgatói kezdeményezéseket.

Az együttműködés – többek között – laborfejlesztésre, hallgatói ösztöndíjakra és egy közös kutatás-fejlesztési projektre is kiterjed. Ez utóbbi keretében korszerű autótöltőt fejlesztenek a Siemens és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának szakemberei. Az előrejelzések szerint az elkövetkező 10-15 évben számottevően megnő az elektromos autók száma. Ezzel párhuzamosan kiépül a nyilvános töltőállomások hálózata. A jelenlegi töltőberendezésekben alkalmazott inverterek (teljesítmény-átalakítók) működése azonban jelentős feszültségminőségi visszahatást okoz. A kezdetben csak elszórtan elhelyezkedő töltők hálózati hatása még kezelhető, ám a tömeges elterjedés komoly gondokat okozhat. Ez felveti az inverterek optimalizálásának szükségességét. A Siemens és a BME közös projektje e probléma megoldását, valamint az iparban hasznosítható termék létrehozását tűzte ki célul. A 2013. január 1-jétől 2015. június 30-ig tartó projekt pénzügyi fedezetét a Siemens, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap biztosítja.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.