Hirdetés
. Hirdetés

Közös adatközpont-megoldásokat fejleszt a HP és a Microsoft

|

A megállapodás keretében a két vállalat a jövő (és a jelen) felhőinformatikai kihívásaira optimalizált, integrált adatközpont-megoldások és -szolgáltatások kifejlesztését tűzte ki célul.

Hirdetés

A Hewlett-Packard és a Microsoft a következő három évben 250 millió dollárt fog beruházni annak a termékintegrációs stratégiának a megvalósításába, amely jelentős mértékben megkönnyíti majd a technológia telepítését a nagyvállalati adatközpontokban, valamint a közép- és kisvállalatoknál - jelentette be a két cég tegnap esti telefonkonferenciáján. (Hasonló megállapodást jelentett be tavaly novemberben a Cisco-EMC-VMware triász.)

A megállapodás tárgyát képező termékintegrációs stratégia az ún. "infrastruktúrától az alkalmazásig" modellt követi, amely szerverek, tárolórendszerek, hálózati eszközök és szoftverek előre csomagolt kínálatát fogja életre hívni.

A telekonferencián a 25 éves partneri kapcsolatot ápoló cégek vezetői többször is hangsúlyozták, hogy ez a megállapodás minden eddiginél szorosabb együttműködésről szól.

- Ez az eddigi legmélyrehatóbb technológiai integrációt célzó együttműködés a két vállalat között, legalábbis tudomásom szerint - mondta Mark Hurd, a HP vezérigazgatója.

 

- Ez a megállapodás áttörést jelent számunkra - fogalmazott Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. - Nem vennék részt ezen a telekonferencián, ha ez a bejelentés csupán egy újabb lenne a HP és a Microsoft közös sajtóközleményeinek sorában.

 

Hurd elismerte, hogy a két cég termékeiből kialakított csomagok korábban is elérhetők voltak a piacon, de hozzátette, hogy az ilyen kapcsolások között lényeges különbséget tesz az integráció mélysége, valamint az a hardver- és szoftvermérnöki munka, amely a csomagot létrehozta.

Ballmer szerint a mostani megállapodás mögött a felhő feldolgozási modell, a cloud computing képezi a hajtóerőt. Kifejtette, hogy a vállalatok egy része a Microsoft saját adatközpontjaiban elérhető Windows Azure-infrastruktúrára kívánja majd telepíteni alkalmazásait, más szervezetek azonban ún. privát felhőket, saját tulajdonukban levő, házon belül üzemeltetett infrastruktúrát fognak kialakítani.

- Ennek is ugyanolyan szoros integrációt kell megvalósítania a hardver rétegtől kezdve a felügyeleti rétegen át az alkalmazásokig, mint az adatközpontokban üzemelő, szolgáltatásként elérhető infrastruktúrának - mondta Ballmer. - A vállalatnak ugyanazt az alkalmazásmodellt kell követnie, függetlenül attól, hogy alkalmazásait a felhőben vagy házon belül üzemelteti.

A mostani megállapodás értelmében a Microsoft a HP hardvertermékeivel fogja támogatni a Windows Azure-platformot, amelyhez a HP szolgáltatásokat ad.

Bob Muglia, a Microsoft szerveretermékekért és fejlesztőeszközökért felelős elnöke a telekonferencián elmondta, hogy az együttműködés keretében a két cég az év folyamán a Microsoft Exchange és a Microsoft SQL Server köré épített csomagokkal is meg fog jelenni a levelezésarchiválás és az adattárház-építés területén.

A megállapodás értelmében a virtualizáció terén a Microsoft lett a HP preferált technológiai partnere. A két cég az adatközpontok mellett a kis- és középvállalatok számára is készíteni fog ilyen termékcsomagokat. Ezek a HP szerverei, tárolórendszerei és hálózati eszközei mellett a Microsoft Hyper-V virtualizációs platformját és a HP Insight rendszerfelügyeleti szoftverét is tartalmazzák majd. A HP emellett a Microsoft System Center rendszerfelügyeleti megoldását is kínálni fogja saját hardverén - és a kettő integrálására is sor kerül.

Hurd szerint a bejelentés a HP és a Microsoft negyedszázados együttműködésének természetes fejlődését, annak újabb mérföldkövét jelenti, és semmiképp sem a piac olyan eseményeire adott válasz, mint a Sun Microsystems függőben levő felvásárlása az Oracle által.

Ezzel az akvizícióval - ha azt az Európai Unió versenyhatósága is jóváhagyja - az Oracle meg fog jelenni a szerverek és tárolórendszerek piacán, saját alkalmazásait várhatóan szorosan integrálva a hardverhez.

- Ma azért vagyok itt, hogy a Microsoftról beszéljek - válaszolt a HP vezérigazgatója diplomatikusan a telekonferencián elhangzott újságírói felvetésre. - Az Oracle kiváló partnerünk, és úgy gondolom, hogy ez a jövőben is így lesz.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.