Hirdetés
. Hirdetés

Közös mobil operációs rendszer a Nokia-Intel párostól

|

Az új MeeGo OS-t a következő generációs mobileszközökbe szánják a gyártók, de a Symbian is megmarad, az olcsóbb modellekbe kerül.

Hirdetés

A Nokia és az Intel egy igén érdekes vállalkozásba fogtak: összeolvasztják saját, Linux-alapú operációs rendszereiket, hogy együttes erővel sokkal több eszközre juttathassák el megoldásaikat. A lefedni kívánt szegmensek: netbookok, televíziók, telefonok, és egyéb multimédiás eszközök.

A MeeGóból lesz Intel x86-os, és ARM-architektúrán futó verzió is, ahogy a felhasználási területek megkívánják. Egyelőre még nagyon kezdeti stádiumban van a projekt, amely egyértelmű a weboldalukról is: semmiféle konkrét információ sem érhető el a rendszerrel kapcsolatban, a blogjukba pedig csupán egy üdvözlő bejegyzés került. Viszont az ígéretek szerint az új rendszer alapját adó OS-ekre megjelent szoftverek futni fognak a MeeGón is.

A operációs rendszer felülete QT-alapú lesz, és az ígéretek szerint az eltérő architektúrák ellenére is meglehetősen könnyen átportolhatóak lesznek a programok. Ezeket két helyről lehet majd beszerezni: egyrészt Ovi Store-ból, másrészt az Intel AppUpSM nevű boltjából. Az egész projekt nyílt forráskódú, az első verzió valószínűleg 2010 második negyedévében válik majd elérhetővé, és még idén megékezhet az első erre épülő eszköz.

A fenti cikket társlapunkon, a nonstop Mobilon is elolvashatja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.