Hirdetés
. Hirdetés

Kvantumbitek szobahőmérsékleten

|

Felforrósodott a kvantumszámítógép kifejlesztéséért folyó verseny, miután egy molyirtószer-alapanyag hamuja kvantum-képességeket mutatott.

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb kerültünk a gyakorlatban is használható kvantumszámítógépek megjelenéséhez, miután kutatók egy csoportja rájött, hogy a kvantumbiteket (angolul nevükön qubiteket) hogyan lehetne szobahőmérsékleten használni.

A kvantumszámítógépek esetében az egyik legnagyobb kihívást mindeddig az jelentette, hogy a kvantumbiteket abszolút nulla fokhoz közeli hőmérsékletre kellett lehűteni, különben állapotuk nem maradt elég következetes ahhoz, hogy számításokat lehessen végezni velük.

Most dr. Mohammad Choucair, a sydneyi kvantum számítástechnikai és kommunikációs központ (CQC2T) kutatója svájci és német kollégák egy csapatával arról számolt be, hogy olyan szénalapú, áramvezető anyagot állított elő, amelynek felhasználásával hétköznapi hőmérsékleteken is működő kvantumszámítógép építhető.

Az anyagot a jellemzően molyirtószerek gyártásához használt naftalin elégetése után maradó hamuból állították elő, és az a szilíciummal is jól integrálható, amelyből a CQC2T saját kvantumszámítógépét tervezi felépíteni.

- Munkánk azt szemlélteti, hogy milyen ad hoc alapon állíthatunk elő szénalapú kvantumbiteket - mondta Choucair testvérlapunk, a CIO magazin ausztráliai kiadásának. - Vegyi úton igény szerint olyan nanoanyagokat hozhatunk létre, amelyek a kvantumszámítógépek, még hatékonyabb és nagyobb teljesítményű gépek alapját képezhetik.

A kutatók munkáját bemutató cikket (Room temperature manipulation of long lifetime spins in metallic-like carbon nanospheres) a Nature Communications online felületén tette közzé. Choucair szerint kutatásuk eredményének köszönhetően akár pár éven belül készülhetnek a gyakorlatban is használható kvantumszámítógépek.

- Kvantumszámítógépek segítségével jobban megérthetjük majd természetes környezetünk működését, és továbbfejleszthetjük technológiánkat - mondta Choucair. - Akár a rákbetegség elleni küzdelemre, a légszennyezés megszüntetésére vagy a világ energiaproblémájának megoldására gondolunk, a feladat megoldásához az eddigieknél összetettebb számítógépekre lesz szükségünk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.