Hirdetés
. Hirdetés

Laptoppal külföldre

|

Magunkkal vittük Bolognába a Toshiba Portégé noteszgépcsaládjának egyik tagját, és próbára tettük, mennyire képes kiszolgálni a munkavégzés igényeit, távol a hazai környezettől.

Hirdetés

Aki utazott már fapados légitársasággal, pontosan tudja, milyen szigorú szabályok vonatkoznak a repülőgépre felvihető (kézi)poggyászok számára, méretére és tömegére. Emiatt érdemes alaposan átgondolni, mit is visz magával az ember, ám egyvalami biztosan nem maradhat otthon: a laptop. Ebből sem mindegy azonban, milyen modellt rakunk be a (szigorúan a kézi) poggyászba, hiszen például a lila-rózsaszín cég maximum 10 kilogrammot engedélyez pótdíj megfizetése nélkül.

Ha ezen a téren nem köthető kompromisszum, vagyis nem elég egy tablet vagy egy netbook, a mostanában születő ultrabook kategória gépei viszont túl drágák, akkor érdemes olyan modellt választani, ami nem túl méretes, a tömege sem viszi el a rendelkezésre álló korlát negyedét, mégis, minden olyan képességgel rendelkezik, ami a külföldről való munkavégzéshez kellhet. A Toshiba Portégé családjára esett választásunk, egészen pontosan ebből is az R830-113-as modellt kaptuk kölcsön tesztelésre a hazai képviselettől.

Toshiba Portege R830-113
Toshiba Portege R830-113

A fentiekből kifolyólag a laptop első és legfontosabb paramétere a mérete: a japánok ezen típusa 13,3 colos (1366x768 pixeles felbontású, LED-es háttérvilágítású) LCD-t kapott; a készülék legvastagabb pontján pedig durván 4 centiméteres paraméterrel bír (ennek főleg az akkumulátor az oka). Természetesen konfigurációtól függ a tömege, a legkönnyebb változat nagyjából 1,6 kilogrammnál kezdődik.

Ezek nem éppen utazásbarát adatok, de nem szabad elfelejteni néhány fontos tényezőt. Egy kisebb, 10-11 colos kijelzőn órákat dolgozni igencsak kényelmetlen, nem is beszélve a szűkös helyre beszuszakolt billentyűzet ujjfárasztó használatáról. Ezzel szemben az R830-ason kényelmesen hely jutott mindennek (csak a numerikus billentyűzet „hiányzik"), akár egy napot is végig lehet vele dolgozni különösebb panasz nélkül. De ne siessünk ennyire előre, szót érdemel a laptop designja is!

Nem árul zsákbamacskát a Toshiba: a notebook külcsínéből is látszik, hogy komoly, üzleti célú felhasználásra terveztetett. A magnéziumház fedlapja szálcsiszolt kialakítást kapott, a fekete burkolatot csak a fényes szürke Toshiba felirat töri meg. A kijelzőt felnyitva is a sötét szín uralkodik, ezt a komor érzést a panel alsó sarkai törik meg, krómozott kialakításukkal. Sajnos ez utóbbi csak úgy vonzza az ujjlenyomatokat, de szerencsére ezeket a pontokat az átlag felhasználó igen ritkán érinti.

Toshiba Portege R830-113
Toshiba Portege R830-113

A kijelzőpanelbe természetesen webkamerát és mikrofont is szereltek a japánok, így VoIP-ra és videokonferenciára egyaránt használható a laptop. A billentyűzetpanelen, a touchpad alatt ujjlenyomat-olvasót találunk, ez elengedhetetlen védelmet jelent adataink számára - különösen külföldön tehet jó szolgálatot, ha esetleg lába kélne a készüléknek. A design tehát tökéletes - írhatnánk, ha nem követett volna el a Toshiba egyetlen kis bakit. Valamilyen furcsa megfontolásból kiindulva a touchpad gombjait fényes felülettel vonta be - gyakorlatilag azt a részt, amit talán a legtöbbször érint ujjával a felhasználó. Így egy kicsi mikroszálas törlőkendő nem árt hozzá, ha mindig tip-top állapotban szeretnénk tudni a notebookot (szerencsére a többi felület nem vonzza az ujjlenyomatokat).

Bekukkantva a készülékbe, komoly erőt fedezhetünk fel. Míg a grafikus vezérlő nem is érdemel említést (hiszen az üzleti célokra bőven megfelel az Intel HD Graphics 3000, a laptop nem 3D-s játékok futtatására készült), addig processzor fronton nincs az az alkalmazás, ami kifoghatna rajta. A gép lelkét adó Core i7-2620M CPU két magja akár 3,4 GHz-es órajelre is felpöröghet (Turbo módban), alapesetben 2,7 GHz-en ketyeg. Emellé 4 GB-nyi 1333 MHz-es DDR3 SDRAM tartozik, melyből valamennyit (maximum 1,6 GB-ot) természetesen felhasznál az integrált videovezérlő.

Merevlemez-kapacitás tekintetében sem lesz gondja a tulajdonosnak, hiszen a percenként 7200 fordulatra képes lemezekkel szerelt winchester 500 GB-nyi adat tárolására képes (ebből lejön a Toshiba Recovery által rendszer-helyreállítási célokból lefoglalt terület). Ma már szokatlan módon a modell DVD-írót is tartalmaz, mely a CD és DVD szabványok mindegyikét támogatja. Emellett olvassa a memóriakártyákat is (ez ötletes elhelyezést kapott: a dokkolót az optikai meghajtó fölé tervezték a japán mérnökök). Képes vezetékes (1 Gbps Ethernet LAN) és vezetékmentes (802.11a/g/n) kapcsolódásra, és támogatja a Bluetooth-t is. Akkor sincsen azonban gond, ha se Wi-Fi hálózat, se UTP kábel nincsen a környéken (mert például a router lefagyott, az üzemeltetője pedig egész napra eltűnt), ugyanis a készülék 3G-képes. Ehhez természetesen nem árt külföldön egy helyi SIM-kártyát és előfizetést vásárolni, hogy elszámoláskor ne kelljen majd hosszasan magyarázni a sok tíz- vagy százezres mobilszámlát.

Toshiba Portege R830-113
Toshiba Portege R830-113

Mit érdemes még tudni a készülékről? Nos, kiválóan használható prezentációs célokra, mert D-Sub és HDMI kimenettel egyaránt rendelkezik (eSATA és mobilkészülékek töltésére használható Sleep 'n Charge USB portok mellett). Ahogy azt már megszokhattuk a Toshibától, ez a laptop is bőven el van látva a japánok saját szoftvereivel, például a Toshiba Eco Utility-vel, amellyel részletesen testre szabható a fogyasztás. Az egyes elemek lekapcsolása, teljesítményük (például a kijelző fényerejének) automatizált csökkentése akár órá(k)ban mérhető használatiidő-növekedéssel járhat. A 9 cellás, lítium-ionos akkumulátor elméleti maximumára 12 órát ad a gyártó, nekünk folyamatos használat mellett valamivel kevesebb mint 8 óráig bírta, egyetlen töltéssel.

Talán lazítani akart a szigorú üzleti hozzáálláson a Toshiba, amikor a Portégére is előre „telepítette" a Toshiba Music Place elérhetőségét. Mindamellett nem hanyagolta el a munkát segítő alkalmazások installálását sem: a McAfee Internet Security termék (aktiválás szükséges) ugyanúgy felkerült, mint a Microsoft Office 2010 Starter változat, amely a licencdíj megfizetését követően teljes értékűvé tehető. Utóbbi egyébként csak akkor javasolt, ha például olyan makrókkal dolgozunk, melyekkel az ingyenes alternatívák (például LibreOffice vagy Google Docs) nem birkóznak meg.

A Windows 7 Professional változatának 64 bites verzióját tartalmazó Toshiba Portege R830-113 kiskereskedelmi ára 358 ezer forinttól indul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.