Hirdetés
. Hirdetés

Láthatatlan informatika

|

Pocket PC, Braille-kijelző és speciális célszoftverek - látogatást tettünk az Informatika a látássérültekért alapítványnál.

Hirdetés

A napokban látogatást tettünk az Informatika a látássérültekért alapítványnál, ahol megismerhettük, miként érvényesülhetnek a számítógépek között látássérült embertársaink. Az IT szövevényes világában sokszor még nekünk is nehezünkre esik kiigazodni, ezért teljesen lenyűgözött Torma Zsolt bemutatója. Láthattunk többek között Pocket PC-t, Braille-kijelzőt és néhány speciális célszoftvert. A bemutatott eszközök némelyike a régi idők gépeire emlékeztetett, azonban ez csak a látszat, ugyanis azok minden paraméterükben megfelelnek korunk elvárásainak.

A látássérültek számára készült számítógépes eszközök alapja a JAWS elnevezésű képernyőolvasó program. Felolvasó szoftverről már valószínűleg sokan hallottak, azonban azokhoz nagyjából annyi köze van a JAWS-nak, mint a Barkasnak egy Forma1-es autóhoz. Nem egyszerűen arról van szó, hogy felolvas egy kijelölt szövegrészt, hanem folyamatosan információval látja el a felhasználót a képernyőn látható dolgokról és az elérhető lehetőségekről. Böngészés közben felhívja a figyelmünket az elérhető linkekre, hivatkozásokra, szövegszerkesztésnél pedig kívánságra a betű méretét és a formai megjelenést (félkövér, dőlt stb.) is elmondja. A szoftver az összes fontos Windows alkalmazással kompatibilis, és ami a lényeg: használói szerint valóban kényelmes munkát tesz lehetővé.

jaws-webimage_1.jpg

A felolvasás azonban nem minden felhasználó számára felel meg egyformán, így elsősorban a gyengénlátók számára fejlesztik a különböző képernyőnagyító megoldásokat. Manapság ugyan egyre több alkalmazáson belül érhetünk el valamilyen nagyító szolgáltatást, azonban ez korántsem elég, ráadásul ezek sem egységes szisztéma szerint működnek. Így jött létre egy olyan segédalkalmazás, ami - bármilyen szoftvert futtassunk - mindig kéznél van.

Látszólag nem sokban különbözik ingyenesen elérhető társaitól, ennek persze nem szabad bedőlni. A program számos nagyítási módot, megjelenítést kínál, lehetőség van többek között az egész képernyős vagy a kurzor alatti terület nagyítására, szövegolvasásnál pedig az aktuális sor kiemelése bizonyul nagyon hasznosnak. A módok mellett több, apróságnak tűnő módosítást elvégezhetünk, ami könnyebbé teszik a mindennapokat. Minderre nemcsak azért van szükség, mert a látássérülésnek több formája létezik, hanem azért is, mert az eltérő alkalmazások eltérő megjelenítési módot kívánnak meg. Ezt a követelményt okosan oldották meg, minden egyes programhoz egyéni profilt hozhatunk létre, ami a program indításával automatikusan aktiválódik.

Képtelen képernyő - tovább a PC World képes riportjára >>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.