Hirdetés
. Hirdetés

Leáldozóban vagy fellendülőben a BYOD?

|

Kezdetben valóságos megváltásnak, a hatékonyság és a takarékosság mintaképének tűnt a saját eszközök munkahelyi használata. És talán az is maradt.

Hirdetés

Első munkahelyükön PC-matuzsálemekkel és nyomógombos telefonokkal találkozó fiatal munkavállalóknak köszönhetjük, hogy körülbelül öt évvel ezelőtt útnak indult a BYOD-mozgalom. Az pedig, hogy rövid időn belül gyorsvonati sebességre kapcsolt, elsősorban a szerény költségvetésű kisvállalatoknak köszönhető, amelyek tulajdonosai örülnek, ha nem kell a kényes ízléseknek megfelelő eszközparkot létrehozniuk, csupán befogadni az alkalmazottak készülékeit. Tavaly még azt jósolták a Gartner elemzői, hogy 2017-re a vállalatok közel fele elvárja majd dolgozóitól, hogy saját telefonjukat, számítógépüket fogják munkára. Két friss felmérés közül az egyik ezt látszik alátámasztani, a másik cáfolni.

Hirdetés

Hullámhegyen innen vagy túl
A saját okoseszközök munkahelyi használata - különösen a felhőmegoldásokkal kombinálva - a win-win megoldások közé tartozik. Legalábbis első látásra. A tengerentúlon azonban már a gyorsvonat lassulására figyelmeztetnek az elemzők. Nincs ebben semmi meglepő, fogalmaz amerikai testvérlapunk egyik cikkírója; minden technológiai újítás hasonló pályát jár be. Azzal az ígérettel érkezik, hogy fel fogja forgatni a vállalatokat, egész iparágakat, a fél világot, forradalmat indít el. S valóban: egyes vállalatok, iparágak felkapják a divatot, mások viszont döcögnek tovább a megszokott kerékvágásban.

A CompTIA elemzői hangsúlyozzák, hogy továbbra is az utóbbiak vannak többségben: a vizsgálatukban részt vevő egyesült államokbeli vállalatok 53 százalékánál idén sem bátorítják a dolgozókat saját eszközeik munkahelyi használatára, és ez az arány 2013 óta folyamatosan növekszik. Az amerikai elemzők úgy látják, a fanyalgásnak jó okai vannak. Mindenekelőtt egy sor tisztázatlan jogi kérdés, mint például az, vajon jár-e a dolgozóknak költségtérítés, ha saját mobiljukat céges ügyek intézésére használják, avagy kell-e túlórát fizetni a munkaidőn túl végzett távmunkáért. Az sem világos, milyen felügyeleti jogai vannak a munkaadónak a munkavállaló által birtokolt készülékek fölött, mit tehet, ha adatmegőrzési kötelezettsége van stb.


Az elemzés megjelenése után éles hangú vita alakult ki arról, leáldozóban vagy felívelőben van-e a BYOD csillaga. A Tyntec egyesült államokbeli, brit és spanyol munkavállalóktól begyűjtött online kérdőíves adatai alapján a felívelő szakasz még javában tart: saját mobiltelefonjukat munkahelyi célokra használja az amerikai válaszadók 61, a spanyolok 69 és a britek 43 százaléka. Azt ugyan nem firtatták a kérdőíven, hogy a munkaadó tiltja-e ezt a gyakorlatot, az viszont kiderült, hogy az egyesült államokbeli válaszadók 34, a spanyolok 25 és a brit válaszadók 18 százalékánál valamilyen szabályozás létezik. A német felmérés tehát valószínűleg a munkavállalóknak azt a csoportját találta meg, amelyről a CompTIA elemzői megjegyezték, hogy hiába a céges tiltás, egyes alkalmazottak csak azért is intézkednek saját mobiljukról munkahelyi ügyekben.

Lehet választani
Egy Aaron Levenstein professzornak tulajdonított mondás szerint a statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja. A lényeghez pedig hozzátartozik, hogy a BYOD koncepciója új kérdéseket és azokra új válaszokat hozott. Kétségtelenül a BYOD-mozgalom számlájára írható, hogy rengeteg vállalatnál - olyanoknál is, amelyek nem álltak be a sorba - éppen a divat hatására kezdtek komolyan foglalkozni adatvédelmi kérdésekkel, a munkahelyi internetezés szabályozásával vagy a mobileszköz-felügyeleti (MDM-) elvek kidolgozásával. A menedzsment több figyelmet fordít az infokommunikációra, a dolgozók képzésére.

Ahogy az lenni szokott, sok úttörő kénytelen volt a saját kárán tanulni. Az óvatosabbak újabban a választás szabadságának más útjait keresik: maguk állítják össze a munkavállalóknak felkínált készülékcsokrot, akik így olyan mobileszközökhöz jutnak, amilyeneket szívesen megvennének maguknak, azok azonban a vállalat tulajdonában maradnak. Attól sem kell tartaniuk, hogy a cégtől kilépve elvesznek személyes fájljaik, fényképeik, zenéik, mert azok a felhőben csücsülnek, csak a készülék száll vissza a tulajdonosra. Az új trendnek már neve is van: Choose Your Own Device, azaz CYOD.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.