Hirdetés
. Hirdetés

Leértékelt személyi adatok eladók

|

Egy felmérés szerint a webes felhasználók a személyes adataikat értékesnek gondolják, mégsem védik eléggé.

Hirdetés

A Symantec egy kutatásában angol felhasználókat kérdeztek meg arról, hogy mennyire becsülik a saját személyi adataik fontban kifejezhető értékét. A megkérdezettek többsége összevetve az új személyazonosság beszerzésének a költségét, a esetleges kár mértékét legfeljebb 1000 fontra becsülte a személyi azonosítók eltulajdonítása miatt keletkező kárát.

A valódi károkozás mértéke persze ennek többszöröse is lehet, hiszen egyes internetes bűnözők közvetlenül a bankszámlák kifosztására specializálták magukat, s ők ritkán állnak meg 1000 fontnál.

A hivatos árfolyamok sajnos elkeserítően alacsonyak, az internetes fekete aukciókon már 4 pennyért (15 forint) hozzájuthatnak a bűnözők egy hitelkártyaszámhoz. Az e-mail címek és jelszavak 5 penny és 60 Font (30 – 1900 Forint) között mozognak, míg egy teljes személyazonosság minden azonosítóval már mintegy 45 Fontért elérhető.

A Symantec számai ijesztőek, főleg ha hozzátesszük, hogy a neten átlagban 3 másodpercenként lonnak el egy személyi azonosítót. A felmérésben a brit internetes felhasználók egynegyede ismerte el, hogy már akadt gondja az online bűnözőkkel, s csak a megkérdezettek harmada gondolja, hogy védett az ilyen bűncselekményekkel szemben. A kárvallottak többségének a pénze az online szerencsejátékokban szívódik fel, s a felhasználók már csak az üres bankszámlájukkal szembesülve döbbenek rá, hogy meglopták őket.

Sok áldozat soha nem jön rá, hogy a számítógépeiket zombigépekként használják a bűnözők, s ezen tiszta gépek segítségével követnek el online csalásokat, küldenek spamet milliószámra.

A hétvégi Hacktivity rendezvényen az egyik előadás beszámolt a zombipc-k legújabb felhasználási módjáról is.  Az eddig feltörhetetlen kódokat ma már egy program segítségével könnyedén sok ezer számítógép megosztott számítási kapacitásával fejthetik vissza a bűnözők. Gyakorlatilag a „Seti”-Home program bűnözői változatával nem jelentenek akadályt a komolyabb titkosítások sem.

A biztonsági szakemberek a felhasználókat ezért fokozott óvatosságra intik, mert a személyi azonosítók, jelszavak elvesztése lényegesen nagyobb problémákat okoznak, mint azt a felhazsnálók elsőre gondolnák.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.