Hirdetés
. Hirdetés

Lehet pályázni az ECSEL-re

|

Hazai cégeket és kutatóhelyeket is várnak az Európai Unió PPP-alapú, a kutatás és az innováció területén szerveződő új JTI (közös technológiai kezdeményezés) projektjeibe. A téma: ECSEL - elektronikus alkatrészek és rendszerek.

Hirdetés

Május 6-án az Európa Tanács jogszabályokat fogadott el az új generációs köz- és magán-együttműködésekről (PPP) – hangzott el a Műegyetem Egészségipari Mérnöki Tudásközpontjában rendezett Artemis és AAL napon. Az új jogszabályok értelmében a jövő PPP-szervezetei az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretén belül széles körű és hosszú távú kutatási és innovációs projekteket valósíthatnak meg. A PPP öt területet fed le, ezek egyike a korábbi Artemis és ENIAC programokat összevonó, valamint az okos rendszerekkel (EPoSS) kiegészülő ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) kutatási program.

Az elmúlt években az Artemis program 9 nyertes projektjében 12 magyar partner vett részt (7 kis- és középvállalkozás; 5 egyetem, illetve kutatóintézet); a támogatás összege 1,46 milliárd forint volt. Az ENIAC program 8 nyertes projektjében 20 magyar társaság (6 kis- és középvállalkozás; 14 egyetem, illetve kutatóintézet) képviseltette magát; az európai uniós és a hazai támogatás összesen 2,35 milliárd forintra rúgott.

Az ECSEL alapvető célja, hogy erős és versenyképes elektronikai alkatrész- és rendszeripar jöjjön létre az EU-ban. További cél a félvezetők és az intelligens rendszerek gyártási kapacitásának növelése, vezető pozíció elérése a beágyazott rendszerek területén, valamint a leginnovatívabb technológiák tervezése, gyártása és felhasználása. A program keretében innovatív kis- és középvállalkozások bevonásával erősítenék a meglévő clustereket, továbbá újakat hoznának létre. Fontos a tagállamok stratégiájának összehangolása, a magántőke nagyobb mértékű bevonása, valamint a kutatás-fejlesztési eredmények és a gyártás, illetve a piac közötti szakadék áthidalása.

Az ECSEL-hez – eltérően a másik négy területtől – tagországi társfinanszírozás is kapcsolódik, amelynek mértéke megegyezik az EU finanszírozás mértékével, s körülbelül 1,2 milliárd eurót tesz ki, ebből a magyar költségvetési támogatás 2014-re 1,5 millió euró. A pályázati felhívások hivatalos meghirdetésére 2014. július 9-én kerül sor, a Tanács által május 6-án elfogadott Befektetési Csomag keretében. A részletek kimunkálásáig és a hatálybalépésig a program magánszereplői tájékoztatják a pályázni szándékozókat, s szervezik a projektek előkészítését.

További információ: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/intm/142505.pdf

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.