Hirdetés
. Hirdetés

Lehetővé válnak az azonnali hardveres hibajavítások?

|

Josep Torrellas, a University of Illinois kutatója két év alatt fejlesztette ki azt az eszközt, amely állítása szerint képes helyben kijavítani a processzorok utólag felszínre kerülő hibáit.

Hirdetés

A számítástechnikai tudományok professzora meglehetősen egyszerűen foglalta össze az új technológia, a Phoenix lényegét, ami beszámolója szerint azután javítja ki a processzorok egyes hibáit, hogy azok kikerültek a gyárból. "Amikor kibocsátanak egy operációs rendszert, a gyártók a később felbukkanó hibákat patch-ekkel és javított kiadásokkal orvosolják. Ha egy processzor nem működik, amikor végre kellene hajtania egy utasítást, miért nem lehet javítást küldeni hozzá? Ez lehetővé tenné, hogy a helyszínen oldják meg a problémát, és ne kelljen visszahívni a chipeket."

A szoftverekkel ellentétben azonban a processzorok ma már annyira összetettek, hogy nem egyszerű dolog a tervezési hibák végére járni - ez általában vagy a termékek visszahívásával, vagy egyes funkciók letiltásával oldható meg. A kétéves kutatómunka után bejelentett Phoenixet rendeltetése szerint "ráültetik" a processzorokra, ahol észleli és korrigálja az olyan tervezési hibákat, amelyek a váratlan összeomlásokhoz, az adatok sérüléséhez, a számítási hibákhoz vagy egyszerűen csak a processzorok lelassulásához vezetnek.

A Phoenix az előzetesen letöltött szignatúrák alapján vizsgálja a kulcsfontosságú logikai jeleket, a hibák észlelésekor pedig egyszerűen beavatkozik, mielőtt baj történne. A Phoenix programozásával tehát Torrellas szerint megoldható lenne, hogy a processzorok hibáit a szoftveres frissítések gyakorlatához hasonlóan helyben javítsák ki. A projekt során az Intel, az AMD, a Motorola és az IBM összesen tíz processzorán próbálták ki a technológiát, a kutató pedig arról számolt be, hogy az új eszköz a már ismert bugok kétharmadát teljesen megszüntette.

Torrellas elmondta, hogy a gyártók az új eszköz segítségével csökkenthetnék az új modellek tesztelésének idejét, mert a hibákat később is kijavíthatják. A Phoenix állítólag már több vállalat érdeklődését is felkeltette, mivel rendkívül alacsony gyártási költséggel építhető be az egyes chipekbe, és azok teljesítményére sincs semmilyen negatív hatással. "Mindössze néhány drótról és némi logikáról van szó" - fogalmazott a University of Illinois professzora.

self01.jpg

Processzor-patch: a folyamatosan újraprogramozható chip

Felhasználói szempontból persze a találmány némileg aggályos lehet, hiszen a gyártócégek közti verseny már így is rengeteg selejt idő előtti piacra dobását eredményezte. Csak reménykedhetünk benne, hogyha a Phoenix valóban megjelenik a jövőben előállított termékekben, akkor - megalkotóinak szándéka szerint - ellensúlyozza majd a rövidebb tesztelési idő káros hatásait.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.