Hirdetés
. Hirdetés

Lejárt a fotóhamisítók kora?

|

Hany Farid ingyenes szoftvere képes lesz érzékelni egy kép olyan utólagos módosításait is, amelyeket az emberi szem már nem vesz észre.

Hirdetés

Míg a fényképezés korai szakaszában egy fénykép akár bizonyítékként is szolgálhatott a bíróság előtt, ez a fotóhamisítás - vagy más néven a fotóretusálás - elterjedésével érvényét vesztette. A történelem legismertebb "retusátora" a szovjet diktátor, Sztálin volt, aki miután eltette láb alól volt politikustársait és egyéb vélt ellenségeit, a különböző nyomtatott kiadványokból, történelemkönyvekből is eltávolíttatta őket. Az akkori 'műalkotásokhoz' képest ma már ennél sokkal könnyebben lehet észrevehetetlenebb munkát végezni, így nem meglepő, ha széles körben elterjedt ez a megoldás. Különösen gyakori a hírességek fotóinak meghamisítása: nem ritka, hogy az interneten keringő képek jelentős részénél más a test és fej eredeti gazdája.

Hany Farid, a fotóhamisítást érzékelő szoftver fejlesztője régóta megszállottja az utólag módosított, retusált fotóknak. Míg az ember szeme egy képen akár a betoldás 40 százalékos eltérő fényszögét sem képes észrevenni, addig a program könnyedén felismeri azt. Mivel a készítő egyetemi kutatásait nagyrészt állami pénzből biztosította, ezért Farid nem tartaná etikusnak a szoftverért pénzt kérni, így ha elkészül a nagy mű, ingyenesen hozzájuthatunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.