Hirdetés
. Hirdetés

Lekapcsolták a kalóztámogató filmkritikust

|

A filmkalózok sokszor hivatalos forrásból dolgoznak. Kedden egy filmkritikust tartóztattak le, aki tesztre kapott DVD filmeket árult kalózcsapatoknak.

Hirdetés

Paul Sherman, a Boston Herald szabadúszó filmkritikusa nagyjából 117 film úgynevezett screener változatát (promóciós célból szétküldött analóg anyagról készített másolat) bocsátotta áruba összesen 4714 dollár értékben. Most mindezért akár 3 évnyi börtönbüntetéssel, illetve akár 250 ezer dollár pénzbüntetéssel kell majd fizetnie.

Az ügyet tárgyaló bíró szerint a "warez" csapatok nagyrészt hivatalos forrásból érkező anyagokkal dolgoznak, vagyis az általuk közreadott illegális filmmásolatok hasonló módon olyan személyektől származnak, akik a filmeket a forgalmazóktól kapják meg tesztelésre. Mindez egy nagyon szervezett és a végletekig levédett folyamat. Gyakorlatilag egy új lemez kiadását követő néhány órán belül már elkészülnek az első kalózmásolatok, melyek hihetetlen gyorsasággal terjednek szét az interneten.

Sherman a védőbeszédében egyébként arról is szó volt, hogy a kritikus még 1999-ben elkezdte árulni a számára már értéktelen DVD screenereket az eBay-en. Az egyik aukció során egy bizonyos David Teves - akiről utólag kiderült, hogy köze van warez oldalakhoz - felkereste őt és felajánlotta, hogy negyven dollár plusz postaköltségért megveszi tőle az ominózus DVD-t, ha beszünteti annak licitációját. Kapcsolatuk állítólag egészen 2005. júniusáig folytatódott, amikorra Sherman már 117 lemezt adott el ilyen módon Teves-nek.

A védőbeszéd egyelőre nem tudni, mire volt elegendő. Az viszont biztos, hogy Sherman már lassan egy éve nem írt semmilyen hozzá érkező filmről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.