Hirdetés
. Hirdetés

Leléptették a Dell vállalati divíziójának igazgatóját

|

A Dell kedden tizennyolc százalékos profitcsökkenésről számolt be. A gyártó az adatközpont-piacon terjeszkedne; a vállalati üzletágat hét éve dirigáló Brad Anderson távozik a cégtől, helyét Marius Haas veszi át, aki korábban HP hálózati megoldásokért felelős divízióját vezette.

Hirdetés

Marius Haas
Marius Haas

A Dell kedden, a 2012-es üzleti év második negyedévéről szóló gyorsjelentés kiadásával egy időben jelentette be, hogy Brad Andersont Marius Haas váltja a cég vállalati divíziójának élén. Anderson, aki 2005 óta vezette az enterprise részleget, távozik a gyártótól.

Haas korábban a Hewlett-Packard (HP) networking üzletágát vezette, majd két évig egy befektetési vállalatnál dolgozott; a Dellnél a vállalati megoldások tervezését, fejlesztését és a marketingjét felügyeli majd.

A vártnál rosszabb negyed

A Dell az augusztus harmadikával lezárult második negyedévben 18 százalékkal kevesebb nyereséget (732 millió dollár) és nyolc százalékkal kevesebb bevételt (14,48 milliárd dollár) termelt, mint 2011-es év azonos időszakában.

A gyártó szerver- és hálózati megoldásokat szállító üzletága 14 százalékos eredménynövekedésről, az adattároló-termékek forgalmazásával foglalkozó üzletág pedig 13 százalékos csökkenésről számolt be. A három termékkategória együttesen a Dell üzleti teljesítményének közel egyötödét teszi ki.

A Dell bevételeinek legnagyobb része az asztali számítógépek értékesítéséből folyik be. Az üzletág komoly nehézségekkel küzd: eladásaik éves összehasonlításban kilenc százalékkal csökkentek; miközben a laptopok és egyéb hordozható eszközök forgalmazásával foglalkozó divízió értékesítései 19 százalékkal estek vissza. A szolgáltatás-üzletág szolid, három százalékos növekedést jelentett.

További csökkenéssel számolnak

A Dell éves előrejelzésében további csökkenéssel számol. A bizonytalan gazdasági körülmények, a fogyasztói kereslet csökkenése és az „egyre kompetitívebbé váló” piaci környezet miatt a harmadik negyedben további három-ötszázalékos visszaesésre, éves szinten pedig az elemzők által várt részvényenként 1,91 dolláros helyett csak 1,70 dolláros nyereségre számítanak.

Az új operációs rendszerek megjelenése nagyban hozzájárulhat a PC-gyártók eladásainak növekedéséhez. A Dell mégsem számít arra, hogy a Microsoft Windows 8 közelgő megjelenése számottevő mértékben javíthat teljesítményükön, mert – ahogy azt Brian Gladden, a cég technológiai vezetője egy konferenciabeszélgetés során megvilágította – ők elsősorban üzleti megrendelőknek szállítanak, és ügyfeleik jelentős része még a Windows 7-re való átállást sem fejezte be.

A szoftver- és szolgáltatáspiacon erősítenének

A Dell vezetői a profitábilisabb, magasabb haszonkulccsal eladható termékek – elsősorban a szoftverek és a szolgáltatások – piacán erősítenének: nem véletlen, hogy az ezek használatához szükséges hardverek – például az adatközpont rendszerek – is egyre fontosabb szerepet töltenek be a portfóliójukban.

A Dell komoly akvizíciókat eszközölt a közelmúltban: nemrég szerezték meg a SonicWallt, az AppAssure-t és a Scalentet; legutóbb pedig a Quest Software 2,6 milliárd dolláros akvizícióját jelentették be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.