Hirdetés
. Hirdetés

Lépre csalta a Google a Microsoftot

|

A Google másolással vádolja a Binget. Bizonyítékaik meggyőzőek.

Hirdetés

A Google hivatalos blogján közzétett bejegyzés alapján minden a "tasorrhaphy" kifejezéssel kezdődött. A kereső fejlesztői tavaly nyáron észrevették, hogy az elgépelt kulcsszóra a Bing idővel ugyanazt a találatot hozta az első helyen, mint a saját keresőjük. "Ez meglehetősen furcsa volt. Miként tudják ők a mi első találatunkat megjeleníteni a megfelelő forma hiányában? Ha tudták a korrekt betűzést, akkor viszont sok más releváns találatot tudtak volna az első helyen megjeleníteni" - írják a Google blogján.

 

 



Az ébredő gyanú miatt a keresőcég fejlesztői ezt követően szemmel tartották a Binget, és úgy találták, hogy idővel találataikat valamilyen módon ellesi a Microsoft megoldása. Októberben ezért egy ravasz tervet eszeltek ki, és elhatározták, hogy lépre csalják a redmondi szoftvercéget.

A kísérletük idejére létrehoztak egy egyszer használatos szkriptet, amellyel manuálisan bele tudtak nyúlni a keresőjük találati listájába. 100 darab olyan kulcsszó lekérését módosították, amelyre egyébként normális esetben egy oldalnak sem kellene megjelennie. Ilyen kulcsszó volt például a "hiybbprqag", a "mbzrxpgjys" és a "indoswiftjobinproduction". Tervük bevált, mivel idővel a Bing 7-9 esetben ugyanazon találatokat szerepeltette első helyen e valószínűtlen lekéréseknél, mint a Google. Márpedig ezt nehéz lenne nem másolásnak bélyegezni.

 

 

 

 


Az ügyet a Search Engine Land technológiai blogja pont a tegnapi napon tartott "Farsight 2011: Beyond the Search Box" konferencia előtt publikálta, valószínűleg a Google sugallatára. Az eseményen ugyanis mindkét keresőcég szakembere részt vett, így Matt Cutts, a Google mérnöke nem hibázta el a ziccert, és kérdőre vonta Harry Shumot, a Bing fejlesztési igazgatóját.

Microsoft: nem másolunk

"Valójában nem másolunk semmit. Ez az ügy arról szól, hogy miként tanulunk a felhasználóinktól, illetve hogy miként tudjuk optimálisan felhasználni a tőlük érkező adatokat" - mondta a Microsoft szakértője.

A trükk itt rejlik, ugyanis a Google mérnökei egy időre maguk is a Microsoft fogyasztói váltak, és saját bevallásuk alapján így voltak képesek manipulálni a Bing keresési eredményeit. 20 mérnökük ugyanis kapott egy Windows PC-t, amelyre az Internet Explorer 8 és a Bing eszköztára is telepítve volt, illetve engedélyezték a böngésző "Javasolt oldalak" funkcióját. A két utóbbi modul különösen fontos, mivel azokat a Microsoft a felhasználói élmény fokozására is használja, azaz segítségükkel a redmondi szoftvercég anonim módon megfigyeli a fogyasztóinak a böngésző használatát, így a kereséseket is.

 

 



A Bing blogján Harry Shum ugyanezzel magyarázta a rendkívüli esetet. Elmondása alapján keresőjük algoritmusa körülbelül 100 különböző tényező alapján rangsorolja a találatokat. E súlyozás során a felhasználóktól érkező adatok is kismértékben számítanak, amit a találatok optimalizálására használnak. Azaz a Microsoft szerint így fordulhatott elő a rendkívüli eset, mivel a 100 manuálisan létrehozott találatnál a Bing csak az anonim felhasználói adatokra tudott támaszkodni. Lehet, hogy így van, de a vád már önmagában elég lehet ahhoz, hogy megtörje a Bing lassú növekedését.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.