Hirdetés
. Hirdetés

Lesz e rezsicsökkentés a távközlésben?

|

Bár a kormány rezsicsökkentési törekvéseit sokan nem nézik jó szemmel, többek között Brüsszelben sem egyöntetű az öröm - bár leginkább az intézkedések hogyanja, nem pedig miértje okán -, ennek ellenére valószínű, hogy nem állnak meg az energiacégeknél - mondta az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője Solt Ádám.

Hirdetés

Rogán Antal például nemrég felvetette, hogy pénzügyi rezsicsökkentést is foganatosítani kellene, többek között például az ingyenes készpénzfelvét megvalósításával. Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerint pedig, a kormány további intézkedésekre készül, s ezeknek célterületét képezhetik a távközlési, telekommunikációs cégek is.

Hirdetés

Ez pedig egy olyan terület lehet, ahol akár Brüsszel is támogathatja az árak csökkentését, hiszen az Európai Bizottság is éppen arra törekszik, hogy egységesítsék az európai távközlési piacot, így azokban az országokban, ahol a távközlési szolgáltatások aránytalanul drágák, mérsékeljék a tarifákat. Magyarország pedig hagyományosan a lista végén kullog ilyen tekintetben. Mint ahogy a következő összehasonlításból is látszik: http://www.internetet.hu/blog/miért-olyan-drága-a-magyar-mobilinternet.html nálunk általában jóval drágábbak az ilyen szolgáltatások, mint akár a fejlettebb nyugati országokban, akár közvetlen szomszédainknál. Tehát a brüsszeli tisztségviselők, vagy egy részük legalábbis, üdvözölhet is egy ilyen esetleges intézkedést.

Nincs rá recept

Hogy pontosan mi módon lehetne elképzelni egy úgymond távközlési rezsicsökkentést, az egyelőre tisztázatlan kérdés. Nyilván nem lehet egyszerűen megadóztatni a telekommunikációs cégeket, hiszen semmilyen értelemben nem lenne rezsicsökkentésnek tekinthető – az államháztartásnak jól jönne a plusz bevétel, ezt azonban végül minden bizonnyal áthárítanák az ügyfelekre. Az állam célja tehát az kell, hogy legyen ebben az esetben, hogy felső határt szabjon a távközlési szolgáltatások árának, lásd az unión belüli roaming díjak eltörlését.

 

Ezt megtehetik egyszerűen, mindenféle további intézkedés nélkül is persze, hiszen a múltban sem riadt vissza attól a kabinet, hogy a piacon működő cégek helyzetére való különösebb tekintet nélkül hozzanak olyan intézkedéseket, amelyek azok bevételeinek csökkenéséhez vezettek. Választhatnak persze más utat is, például nyújthatnak támogatást közvetlenül az ügyfeleknek bizonyos szolgáltatások esetén, vagy megegyezhetnek úgy a cégekkel, hogy bizonyos támogatási összegekért cserébe lakossági tarifáikat lejjebb szállítják. Nem jellemző persze, hogy az állam vagyonát ilyen bőkezűen osztogatnák, azonban ez is egy opció.

Kibírják-e?

Kérdés persze, mit szólnának mindehhez a szolgáltatók. A már most is tetemes különadóval terhelt távközlési vállalatoknak minden bizonnyal nagy tehertétel volna, ha hirtelen áraik leszállítására kényszerülnének mindenféle kompenzáció nélkül. Különösen a frekvenciajogok meghosszabbítása után, abban az időszakban, amikor végre megindulhatnának a beruházások.

A távközlési rezsicsökkentés számos befektetés, infrastruktúrafejlesztési projekt meghiúsulását hozhatná el, nem is beszélve arról, hogy sokan munka nélkül maradhatnának a költségcsökkentés miatt, bár nagyobb kivonulástól azért jó eséllyel nem kellene tartani. Más kérdés, hogy előbb vagy utóbb valószínűleg amúgy is tarifáik csökkentésére kényszerülnek majd ezek a cégek, ha más miatt nem, hát az Európai Bizottság által szorgalmazott piacegységesítés okán - jelentette az internetet.hu

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.