Hirdetés
. Hirdetés

Élhetőbb városokról álmodik az IBM

|

A jövő városában intelligens mérőórák figyelik az áram- és a vízfogyasztást, az úthálózatot és a gépjárműveket folyamatosan monitorozzák, illetve mindent behálóz az ingyenes WiFi elérés - az IBM szerint.

Hirdetés

Míg 1950-ben csupán 83 város rendelkezett 1 milliónál több lakossal a Földön, addig ez a szám 2010-re 476-ra emelkedett. Az urbanizáció a jelek szerint nem áll meg, mivel az előrejelzések szerint 2050-re a világ teljes népességének 70 százaléka él majd a városokban. Ugyanez az arány a huszadik század fordulóján még csak 13 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy minden évben New York lakosságának hétszeresével gyarapítjuk a bolygó népességét. Mindez együtt jár a modern kor visszáságaival: a városokat megbénító dugókkal, az élelmiszerellátás nehézségeivel és az energiafogyasztás növekedésével.

 

 



A fenti okok miatt mindannyiunknak szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy ez a rengeteg ember hogyan élhet együtt szervezetten, hatékonyan, hogyan juthat hozzá a megfelelő típusú és minőségű szolgáltatásokhoz. Szerencsére már számos példa bizonyítja világszerte, hogy ma már rendelkezésünkre állnak olyan megoldások, amelyek megkönnyítik a városi életet. Az IBM a Smarter Cities programján belül e kihívásokra igyekszik választ találni, nevezetesen, hogy a modern informatikai eszközökkel miként lehet élhetőbbé tenni a városainkat. Az informatikai óriás három pillérre alapozza a koncepcióját. Egyrészt azon eszközökre, amelyek egyre inkább részesei a mindennapi életünknek, s amelyek folyamatosan képesek adatokat gyűjteni a legkülönbözőbb területekről is. Második pillérként ezt a hatalmas adathalmazt egységesen kezelik, hogy abból a lehető legtöbb hasznos információ lehessen kinyerni, végül egy egységes platformon keresztül igyekszenek megoldást találni a városok legégetőbb problémáira.

Konkrét példával érve például a közlekedés esetén az út mellett és a gépjárművekben elhelyezett szenzorok adatait egy központi adatbázisban tárolnák, amelyet az élet legkülönfélébb területein tudnának ezt követően felhasználni és alkalmazni. Például előre jelezve a dugókat, megállapítva, hogy hol szükséges közútfejlesztés, pontosan mérve, hogy mely gépjármű mennyi utat tesz meg valójában, a legközelebbi parkolóhoz irányítanák a vezetőket, baleset esetén a rendszer automatikusan értesítené a mentőket és így tovább.

Ez csak egy példa a sok közül, amelyről szó eset az IBM Rákospalotán tartott Smarter Cities rendezvényén, ahol az IT cég igyekezett európai példákat hozni arra a főként önkormányzati hallgatóságának, hogy miként lehet az informatikával élhetőbbé tenni a városokat.

A konferencián elhangzott előadásokon az érdeklődők megismerhették egy GPS alapú közlekedés-szabályozási rendszer pilot projektjének eddigi eredményeit, hallhattak a Máltán kiépítés alatt álló intelligens közműhálózatról, a vízminőséget és szélsőséges időjárást előrejelző írországi Galway-öböl projektről, és megtudhatták hogyan lesz Parma nemsokára intelligens város, mely csúcsszínvonalú szolgáltatásokkal képes kiszolgálni lakóit. Nézzük, hogy az IBM mely konkrét megoldásokat emelte ki!

GPS közlekedésszabályozás Hollandiában

A hollandiai Eindhoven városában GPS alapú útdíjas közlekedési rendszert tesztelnek az IBM mérnökei. A tervek szerint későbbiekben az egész országra kiterjesztenék a megoldást, melynek lényege, hogy azok a gépkocsivezetők, akik hajlandók más, akár hosszabb, útvonalon közlekedni, hogy csökkentsék a legnagyobb forgalmú utak terhelését, olcsóbb útdíjat fizetnek. A pilot projekt során GPS/3G alapú fedélzeti miniszámítógépeket szerelnek a gépkocsikba, amelyek jelzik a sofőrnek, hogy melyik útvonalon milyen útdíjjal és menetidővel kalkulálhat. A pilot projekt eddig rendkívül ígéretes, hiszen az utazók 70 százaléka hajlandó volt változtatni közlekedési szokásain az olcsóbb útdíj fejében.

 

 



Intelligens mérők Máltán

A szigetország táv- és vízhálózatát szenzorok tömegeivel szerelik fel, a fogyasztóknál a központokkal kommunikáló fogyasztásmérőket helyeznek el, amelyek folyamatosan beérkező adatait intelligens informatikai rendszerekkel dolgozzák fel. A megoldás folyamatosan figyeli a közmű rendszer kihasználtságát és nagy igény esetén drágább, kisebb terheléskor olcsóbb tarifát számol. Ezzel a közműhálózatok terhelése is egyenletesebbé válik, csökken a csúcsidejű terhelés, ezért csökkenek a beruházási költségek, és a fogyasztók energiatudatos viselkedése is kialakítható.

A vízminőség monitorozása Írországban

Az írországi Galway öbölben egy olyan előrejelző rendszer kiépítését végzik az IBM szakemberei, ami szenzorok és időjárási minták segítségével képes valós idejű adatokat szolgáltatni a várható időjárásról, valamint a víz minőségéről. A helyi halászat, de az öbölben fürdőzők is nagy hasznát vehetik a jövőben ezeknek a jelentéseknek. Hiszen pontosan tudhatják a SmartBay segítségével, hogy mikor várható árvíz, hogy mely strandokat érdemes meglátogatni, illetve azon belül is hol van még szabad parkolóhely.

 



Átfogó fejlesztési program Parmában

A parmai városvezetés nem aprózta el: olyan, a teljes várost átfogó technológiai újításba fogott bele az IBM-mel, melynek célja, hogy a digitális technika és telekommunikáció fejlesztésével a város nyújtotta szolgáltatások színvonalát emelje. Az eredmény: kisebb közúti forgalom a városban, hatékonyabb szolgáltatások és vonzóbb üzleti környezet a vállalkozásoknak Parmában.

 

Ötletek kerestetnek!

Szeptember 19-ig még lehet jelentkezni az IBM videós pályázatára, ahol a legötletesebb beadvány készítője egy Apple iPad készülékkel gazdagodhat. A második helyezett mellette egy Lenovo netbookot nyerhet, míg a bronzérmes jutalma egy Sony Ericsson mobiltelefon lesz. A versenyről bővebben korábbi hírünkben tájékozódhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.