Hirdetés
. Hirdetés

Licenc-békeszerződést kötött az Intel és az Nvidia

|

A felek folyó szabadalmi vitáikat zárják le az 1,5 milliárd dollár értékű üzlet keretében. Az Intel hat éves szerződést írt alá az Nvidiával.

Hirdetés

Az Intel hétfőn jelentette be, hogy a hosszas jogi csatározásokat lezárva, 1,5 milliárd dolláros, hat évre szóló szabadalmi keretszerződést írt alá az Nvidiával.

?Ez a megegyezés ... biztosítja a a cégek közötti békét és a szabadalmak védelmét, miközben lehetővé teszi, hogy továbbra is szabadon tervezhessük meg a termékeinket" - olvasható a Doug Melamed, az Intel első elnökhelyettese és általános tanácsosa által jegyzett közleményben. Melamed hangsúlyozta, a megállapodás azért is fontos, mert ?lehetővé teszi a cégek számára, hogy erőfeszítéseiket az újításokra és új, innovatív termékek kifejlesztésére összpontosítsák."

A szerződés értelmében mindkét gyártó hozzáférést nyer a másik szabadalmaihoz.

Az Nvidia lapkakészleteket is gyárt, amelyek a CPU-t kötik össze olyan komponensekkel, mint a hálózati csatoló és merevlemez-vezérlő. A cég az évek óta tartó szabadalmi vitában méltánytalan üzleti taktika alkalmazásával vádolta az Intelt, sőt, mindkét vállalat azt állította a másikról, hogy megszegte a 2004-es, egymás lapkáinak licencelésére vonatkozó megállapodást.

Az Intel 2009. februárjában pert indított az Nvidia ellen, azzal a vádolva a gyártót, hogy az nem rendelkezik Intel processzorokkal (például Nehalem) kompatibilis memóriavezérlő funkciókkal ellátott lapkák gyártására vonatkozó licencekkel.

Ezt követően az Nvidia ellenpert indított; a cég állítása szerint a fennálló szerződések lefedték az Intel processzorokkal való kommunikációhoz használatos direct media bus rendszer használatát is, így az Intel által indított per sérti a fennálló megállapodást.

 

 

A most megkötött hosszútávú megegyezés véget vet a pereskedésnek - ígéri nyilatkozatában az Intel. A cég még ebben a hónapban megkezdi a kifizetéseket, az első, jövő héten esedékes részlet 300 ezer dollárra rúg. A most aláírt szereződés 2016-ig marad hatályban.

Az Nvidia tehát hozzáférést nyer az Intel licencek némelyikéhez és a modernebb processzorokkal együttműködő lapkakészletek tervezését is folytathatja. Ezzel egy időben az Intel számára is lehetővé válik, hogy az Nvidia GPU technológiáit saját processzoraiba integrálva alkalmazza. A Sandy Bridge utódja - talán már az Ivy Bridge is - Nvidia alapú GPU maggal jelenhet meg, ami további előrelépést hozhat az Intel integrált grafikus vezérlőinek teljesítményében.

A két cég összefogása tovább ronthat az AMD piaci helyzetén: az AMD a Core processzorok 2006-os debütálása óta próbálja CPU teljesítményben utolérni az Intelt. 


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.