Hirdetés
. Hirdetés

Linux a Microsoft kínálatában

|

Hosszú évek csatározása után (nem is annyira) meglepő lépésre szánta el magát Redmond.

Hirdetés

Microsoft Windows Azure cloud computing
Microsoft Windows Azure cloud computing

A vállalat Windows Azure felhőszolgáltatásáról közismert volt, hogy a Microsoft saját maga fejlesztette operációs rendszereknek kínált cloud környezetet - szemben a legtöbb rivális szolgáltatóval, ahol az ügyfelek maguk határozhatják meg (ha szükségét érzik), milyen platformot kívánnak telepíteni. Nincs ez most már másként az Azure esetében sem: Redmond bejelentette, hogy a csütörtöki naptól linuxos szolgáltatások is használhatóvá válnak.

De mi is változik? A vállalat számos disztribúció - Suse Linux Enterprise Server 11 SP2, OpenSuse 12.01, CentOS 6.2, Canonical Ubuntu 12.04 - elérhetőségét kínálja: az Azure felhasználók a Microsoft Windows Azure Image Gallery-ből választhatják ki a nekik tetszőt. Ezt követően óránként, használatalapon fizetnek a szolgáltatásért.

Ha valaki Suse-t választ, akkor lehetősége lesz a Suse Linux Enterprise Server (SLES) és az OpenSuse között dönteni. A vállalat felhőért felelős termékmarketing menedzsere, Doug Jarvis elmondása szerint akármelyik mellett is teszi le a voksát a felhasználó, a Suse automatikusan frissíti a virtuális disztribúciókat biztonsági patch-ekkel, bugfixekkel és új funkciókkal. A Microsoft cloud szolgáltatását használók emellett képesek lesznek a Suse Studio IDE-vel készült alkalmazások telepítésére is.

Miért tett ilyen radikális lépést a Microsoft? Míg a 2000-es években lezajlott egy folyamat, mely a hardver helyett a szoftverre helyezte az IT-s bevételi alapokat (gondoljunk például a konzolokra), addig most egy újabb, hasonló változásnak lehetünk tanúi. A lépés jól jelzi, hogy a Microsoft számára is eljött az a korszak, amikor a felhőből származó jövedelmek már annyira fontos szerepet játszanak, hogy azokat nem írhatja felül az operációs rendszer részlegének szükségletei, még akkor sem, ha a Windows Serverek hagyományosan éles versenyhelyzetben vannak a Linux/Unix szerverekkel. A vállalat e téren legnagyobbnak számító riválisa, az Amazon ugyanis saját cloud megoldása révén több linuxos disztribúció használatát is kínálja - ebben a szegmensben jelenik most meg Redmond.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.