Hirdetés
. Hirdetés

Ingyen Linux az érettségihez

|

Az érettségiző diákok már a Novell nyílt forráskódú szoftverkörnyezetét, az openSUSE-t is választhatják az informatikai érettségi feladatok megoldására.

Hirdetés

A Novell Magyarország bejelentette, hogy az informatikai érettségi vizsgára optimalizált nyílt forráskódú operációs rendszere, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán.

Mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek mellett megismerkedhetnek az innovatív nyílt forráskódú megoldásokkal is, amelyek egyre elterjedtebbek világszinten a vállalatok és intézmények körében.

Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel.

„A Novell Magyarország évek óta segíti több hazai közép- és felsőoktatási intézményben a nyílt forráskódú megoldások oktatását. Örülünk, hogy eddigi munkánk eredményeként a nyílt forráskód elismertsége folyamatosan nő hazánkban, és ezt az Oktatási Hivatal is támogatja” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Mikor kell jelentkezni a Linux-érettségire?
Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már emelt szintű érettségi vizsga esetén is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-ig nyújthatják be jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.