Hirdetés
. Hirdetés

Logitech FreePulse Wireless fejhallgató

|

A klasszikus viccben a zsiráfra csodálkoznak rá: "Ilyen állat pedig nincs!" Ugyanez történt velünk a Logitech új fejhallgatója kapcsán.

Hirdetés

Hasonlót egyébként már átéltünk sok éve, amikor a cég bemutatta az első vezeték nélküli optikai egerét. A svájciak megoldást szállítanak arra a problémára, ami azóta létezik, hogy a Sony 1979-ben piacra dobta az első Walkmant: zenét hallgatni helyhez kötöttség nélkül csodás dolog, de szerintünk nincs olyan, aki még nem akadt bele valamibe a fejhallgató vezetékével, hogy aztán az lerepüljön a fejéről, megüsse és esetleg még tönkre is menjen, halmazatilag pedig leverjen vele valami drágát és törékenyet.

Röpke 27 év után itt a megoldás! Persze kellett hozzá a Bluetooth technológia, a lítium-ion elemek elterjedése és még pár technológiai apróság. Ha a fentiekből nem lenne nyilvánvaló, a FreePulse egy Bluetooth technológiát használó, vezeték nélküli fejhallgató. Alapvetően MP3 lejátszókhoz tervezték, de a gyakorlatban bármihez csatlakoztatható, aminek 3,5 milliméteres jackdugó kimenete van, legyen az akár számítógép, hifi berendezés, tévé. Lévén döbbenetesen könnyű - a fejhallgató rész mindössze 58 gramm, míg az adóegység 16 gramm tömegű úgy, hogy ebben az akkuk is beleértendőek - és az adó ráadásul nagyon pici is, biztosak vagyunk abban, hogy nagyon népszerű lesz azok körében, akik szeretnek zenehallgatás közben sportolni, futni.

A Bluetooth rádió teljesítményét nem csupán azért vették vissza, hogy az akkuk teljesítményével spóroljanak, hanem azért is, hogy a felhasználót megkíméljék a feleslegesen erős rádiósugárzástól - függetlenül attól, hogy a "káros-nem káros" vita végleges eredménye mi lesz majd. A FreePulse így nem képes igazán nagy távolságok áthidalására, bár úgy tapasztaltuk, hogy 2-3 méter meg sem kottyan neki és míg "rálátás" van az adó és a füles között, 5-6 méter is vígan megy neki, míg a gyári 10 méteres adat barokkos túlzás.

Sokat hallani a Wi-Fi és a Bluetooth forgalmára is használt, egyre forgalmasabb, 2,4 gigahertzes frekvencián tapasztalható zavarokról. Ezekből a leggyakrabban semmit sem veszünk észre, mert a hálózati forgalomról nem mindig tűnik fel, hogy lelassul, vagy akadozik. A FreePulse esetében ez úgy nyilvánul meg, hogy pillanatokra elhallgat, ha valami zavarja a rádióforgalmazást - nekünk mikrosütő bevetésével sikerült zavarba hoznunk.



A lítium-ion akkuk mind az adóba, mind a fülesbe fixen beépítettek. Bevezetőnk is ennek szól, hiszen ilyen könnyű vezeték nélküli fejhallgatót nem láttunk még. Az akkuk töltését a mellékelt tápegység végzi, akár mindkettőjét egy időben. Az akkuk nem cserélhetők, "a termék élettartamáig működésképesek", de hogy ez az élettartam mennyi, arról nem szól a fáma. A kialakítását tekintve a füles az aktuális divatot követi, nem a fejünk búbjánál fut át a pánt, hanem a tarkónk felett. A rugalmas, szénszál erősítésű acélpánt kellemes tapintású gumi borítást kapott. A fülkagylók fölé szilikongumi pántok illeszkednek, hogy megóvják a fülest attól, hogy lepottyanjon. Az adó és a füles vevője közötti kapcsolat pillanatok alatt felépül, mindössze mindkettő bekapcsológombját kell egy időben nyomva tartani. A kapcsolat felépüléséről, vagy éppen hiányáról egy többszínű LED tájékoztat.

A fülesen még két további - rejtett - kezelőszervet találunk. A halkításért és hangosításért felelős gombokat, melyek a jobb oldali hangszóró borítása alá rejtettek. A működtetésükhöz elegendő a borítást, egy nagy korongot nyomogatni, melynek alsó része a halkításért a felső a hangosításért felelős. A ki-be kapcsolást és a kapcsolat felépítését szolgáló gombot röviden megnyomva lenémítja a fülest, míg ugyanezt és a hangosítót együtt lenyomva a basszus kiemelés kapcsol be.

A FreePulse zenei átviteléről a gyártó nem közöl adatokat, de általános verdiktünk az, hogy "nem szól rosszul". Nincs adatunk arról sem, hogy egy feltöltéssel meddig bírja - a Logitech erről sem közöl adatot -, de hatórás folyamatos nyúzás után még nem adta jelét annak, hogy "fáradna". Egyetlen kritikai észrevételünk vele kapcsolatban, hogy az adó egységet a helyén tartó, illetve annak jackdugóját a megfelelő helyre pozicionáló apró műanyag elemekből csak az Apple iPod-jaihoz illeszkedőket mellékelnek hozzá, melyek nem biztos, hogy megfelelőek lesznek a mi, másmilyen gyártmányú készülékünkhöz. Természetesen ezek nélkül is működőképes, de hiányoltunk egy-egy általános célú, igazából csak a porvédelmet szolgáló lemezkét.

A második rossz hírünk, hogy - mint annyiszor - a minőségnek és az egyedi szolgáltatásoknak most is ára van. A Logitech FreePulse Wireless egyértelműen szórakoztató elektronikai termék, melyeket a Computerworldnél nem szokásunk bemutatni, de a Bluetooth technológia ilyetén való felhasználása mindenképp érdemesíti figyelmünkre.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.