Hirdetés
. Hirdetés

Magyar cég mutatta be a QR 2.0-át

|

A hazai találmánynak köszönhetően gyökeresen átalakulhat a QR-kód használat.

Hirdetés

A Cellum cégcsoport fejlesztésével lényegében lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak az elektronikus jegyek és igazolványok. A MasterCard Mobile megoldást is kifejlesztő magyar cég az ágazat egyik legjelentősebb iparági eseményén, a Las Vegas-i Money2020 konferencián mutatta be az újgenerációs mozgó QR-kód technológiát. Közlekedési jegyek, koncertbelépők, igazolványok, személyre szóló kuponok kerülhetnek át teljes biztonsággal az okostelefonokra.

Hirdetés

A Cellum által fejlesztett mozgó, folyamatosan változó QR-kód („Motion QR code”) megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefonon megjelenő kódba zárni. A jel egyszerű képernyőkép-mentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, így csak a jogos tulajdonos által használható. Továbbküldeni persze egy képfolyamot is lehet, de ebben a helyzetben nem érdemes: a Cellum kódja ugyanis azonosítja is felhasználóját. Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés pedig offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy off-line ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

„Új fejlesztésünkkel eddig ismeretlen távlatokat nyithatunk meg a mobiltranzakciós piacon. Képesek vagyunk a mobiltelefont nemcsak valódi pénztárcává, de irattárcává is alakítani, amellyel tárolhatjuk és bemutathatjuk a mobilon megvásárolt belépőjegyeinket, bérleteinket, de akár igazolványainkat, egészségügyi adatainkat, biztonsági profilunkat is” – mondta el Kóka János, a Cellum Global Zrt. vezérigazgatója.

„A mozó QR-kód jellemzője, hogy azt a Cellum közreműködésével, egy speciális titkosítási eljárásnak köszönhetően csak az arra jogosult szerv - például jegy- és bérletértékesítő társaság, hivatalos igazolványokat kibocsátó állami szervezet - képes kiadni és a telefonokra eljuttatni. Azonban ellenőrizni bárki képes a dokumentumot a nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhető olvasó alkalmazás segítségével” – fejtette ki InotayBalázs, a Cellum alapítója és fő vizionáriusa. „Ez hasonló ahhoz, ahogy egy útlevelet is bárki képes elolvasni, ellenőrizni, de hiteles példányt csak a jogosult állami szervezet képes kibocsátani. A mozgó QR-kódban - az útlevélhez hasonlóan - képi és biometrikus azonosító is tárolható, a rendszer így gyártási és terjesztési költségek nélkül, olcsón és egyszerűen hordozza a chip-alapú azonosítás legtöbb előnyét.”

 

A Cellum új megoldása iránt már most is komoly érdeklődést mutatnak a nemzetközi pénzügyi szolgáltatók és IT óriások. A kereskedelmi alkalmazás várhatóan 2014 elején jelenik meg a világ különböző piacain.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.