Hirdetés
. Hirdetés

Magyar filmipar 2.0

|

A Sorsvonalak az első olyan magyar nagyjátékfilm, amelynek 80 százalékát digitálisan módosított képi tartalommal dúsították fel. A munkálatok a felénél járnak, ha minden jól alakul, még idén a mozikba kerülhet a film.

Hirdetés

Olvasóink bizonyára csodálkoznak, hogy mit keres egy magyar film a Computerworld oldalain. Egyszerű a magyarázat: a kiemelkedően sok digitális trükk - magyar nagyjátékfilmben ennyi számítógépes betét még nem szerepelt -, és az egyik jelenetben feltűnő Logitech MX Air egér mellett témájában, mondanivalójában, megvalósításában és zenéjében is új színt kíván vinni a hazai filmgyártásba a Sorsvonalak című lélektani science fiction. A bemutató alapján mi is kezdünk hinni benne, hogy végre megtörik az átok, és tényleg valami új születik, valami, ami nem unalomig ismételt sablonokból áll.

A filmet 2006. augusztusában kezdte el forgatni Hatvani Balázs rendező vezetésével egy zömében fiatalokból álló csapat. A stábnak olyan neveket sikerült megnyerni a főszerepekre, mint Dörner György, Kerekes József, Rudolf Péter, valamint Szakácsi Sándor. A rendező elmondta, egy gyerekkori álma teljesült azzal, hogy a fenti nevek szerepelnek a filmjében. A színészek hasonlóan pozitív véleménnyel vannak a stábról. Dörner György elmondta, hogy a csapat az elejétől a végéig hatalmas lelkesedéssel dolgozott a felvételeken, és ez bennük is új energiákat szabadított fel. Továbbá nyitottak voltak a színészi kreativitásra, hagyták érvényesülni a szereplőket, ha épp volt valami újító ötletük.

A történet egy képzeletbeli városban játszódik, amely - az alkotók szavaival élve - "folyamatosan dübörög", lévén egy óragyár köré épült. A történet több párhozamos szálon fut, amelyek néha találkoznak, és arra keresi a választ, hogy milyen következményei lennének annak ránk és a környezetünkre nézve, ha megváltoztathatnánk a saját sorsunkat, milyen árat kellene érte fizetni.

A jelenetekben egyaránt megtalálhatók clean-up (a képből történő kiretusálás) munkálatok, kompozitálás (a digitálisan módosított elemek összehangolása), CG betétek (teljes háromdimenzióban modellezett környezet), valamint matte painting (háttérfestések a távolabbi objektumok, környezetek megjelenítésére). A munkálatok a felénél járnak, ha minden jól alakul, még idén a mozikba kerülhet a film.

Kiadónk stábja volt olyan szerencsés, és a sajtótájékoztató mellett ellátogathatott a film egy jelenetének a forgatására is, így aki kíváncsi a kulisszatitkokra, feltétlenül vegye meg a PC World októberi számát, amelynek DVD mellékletén megtekinthető lesz riportfilmünk, benne interjúk az alkotókkal és a színészekkel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.