Hirdetés
. Hirdetés

Magyar techcég villanyozza fel a svéd energetikai piacot

|

Az Enerhash Technologies Zrt. több mint 2,5 milliárd forint befektetést kapott a projektre.

Hirdetés

Napjaink energiaválsága komoly kihívások elé állítja az energetikai vállalatokat és erőműveket. A magyar Enerhash innovatív megoldása az energiaszektorban és az adatközpontok piacában rejlő szinergiákat kiaknázva nyújt lehetőséget a hatékonyságnövelésre. Az energetikai techcég által létrehozott Enerhash Technologies Zrt. több mint 2,5 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, melynek köszönhetően immáron Enerhash-adatközpont növeli az egyik svéd állami energetikai nagyvállalat sarkkörön működő erőműveinek hatékonyságát. A sikeres implementáció további svéd együttműködésekre teremt lehetőséget, melyek megvalósításához a techcég további befektetői tőkebevonást tervez.

Hirdetés

A magyar Enerhash Technologies Zrt. célja, hogy infrastruktúra-fejlesztéseket és adatközpont-beruházásokat hajtson végre, és értékesen hasznosítsa az energiatermelők tartalék kapacitásait. Az energetikai techcég legutóbb több mint 2,5 milliárd forint értékű magánbefektetői tőkebevonást valósított meg, amit infrastruktúra-fejlesztésre és szervergépbeszerzésre fordított. Ennek köszönhetően nagyszabású együttműködés valósulhatott meg Svédországban az egyik állami energetikai nagyvállalattal, valamint további együttműködések felé nyitotta meg az utat az ország középső részén.

A világ legolcsóbb áramát használhatják az északi sarkkörön

A svéd energetikai vállalat 79 erőművel van jelen Svédországban, ezek jelentős része az északi sarkkörön működik. Mivel a hatalmas kiterjedésű északi régiók népsűrűsége rendkívül alacsony, így a környéken kicsi a felvevőpiac, alacsony az áramfogyasztás - ezzel párhuzamosan pedig többletkapacitás jelentkezik. Mindez rendkívül alacsony áramárakat eredményez: a térségben 1 MW áram sok esetben akár 1 euróba kerül, míg nem ritka, hogy hazánkban ugyanennyi mennyiségért ennek ötszázszorosát is elkérik.

"Az Enerhash életében jelentős mérföldkőnek számító svédországi beruházás keretében egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettünk Svédország északi régiójában a vízerőművek szabad kapacitásainak hasznosítására. Az állami energetikai vállalatnak kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtunk az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit károsanyag-kibocsátás nélkül hasznosítva, számítási kapacitássá alakítva értékesítünk - akár például bitcoin-bányászatra is" - részletezi az észak-svédországi beruházás részleteit Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója.

Svédország energiamixében az ország földrajzi adottságainak köszönhetően a vízerőművek jelentős súllyal vannak jelen. A megújuló energiatermelés jellemzőiből kifolyólag azonban gyakori a termelés kiegyensúlyozatlansága - az észak-svédországi vízerőművek és szélerőművek esetében a túltermelés.

Ezt az áramot használja fel az Enerhash által fejlesztett innováció. A közvetlenül az erőművek mellé telepített csúcstechnológiás számítástechnikai Enerhash-adatközpontok ugyanis képesek folyamatosan felhasználni az erőművek által termelt áramot. Az erőművek ezzel stabil bevételi forráshoz jutnak, miközben igény esetén az áramot egy gombnyomással a közcélú hálózatba tudják táplálni. Az ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat így nem szükséges a veszteséges ki- bekapcsolgatással pótolni. A többlettermelés esetén felhasznált áramot az adatközpontok értékesíthető számítási kapacitássá alakítják, amit többek között a mesterséges intelligencia, a vizualizáció, a modellezés vagy épp a blokklánc területén lehet hasznosítani.

"Az ország sarkköri térségében az alulfogyasztás miatt jelenleg a világon a legolcsóbb az áram, mivel a régió folyamatosan hálózatba kötött erőműveinek többletkapacitásuk, túltermelésük van a 100%-ban megújuló vízenergiából. Az északi sarkkörön az állami energetikai vállalattal az együttműködés így hosszú távon garantálja a 30-40 euró/MWh alatti áramárat, ami stabilitást és tervezhetőséget jelent" - fűzi hozzá Jogg Balázs, a techcég másik társalapítója, aki hozzátette, hogy Svédország középső részén újabb adatközpont telepítését készítik elő, melyhez a techcég további befektetői tőkebevonást tervez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.