Hirdetés
. Hirdetés

Magyarországon csökken, Európában csúcsokat dönt a mobilinternetezés

|

Közel 20 %-kal csökkent két év alatt az egy mobilinternetezőre jutó adatforgalom itthon. Két éve még 1,5 millió aktív mobilinternet-előfizető generált 1,7 millió GB adatforgalmat, idén már 3,8 millió felhasználó 2,5 milliót, derül ki a legfrissebb szeptemberi adatokból.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy két év alatt a mobilinternet előfizetők száma szépen nőtt, de az egy előfizetőre jutó átlagos havi adatmennyiség 1,08 GB-ról 0,87 GB-ra csökkent. Ha a szolgáltatók legfrissebb mobilinternet ajánlatait összehasonlítjuk: http://www.internetet.hu/mobilinternet-csomagok.html láthatjuk, hogy elég borsos ára van itthon a nagyobb adatforgalmat tartalmazó csomagoknak. Ráadásul a Nyugat-Európában már elterjedt korlátlan mobilinternet csomagok, itthon még meg sem jelentek.

Kisebb penetráció, kisebb növekedés

A Cisco Systems adatai alapján 2012-ben Franciaországban és Németországban 43%-kal, Olaszországban 49%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 50%-kal növekedett az összes mobilinternetes adatforgalom mennyisége. A teljes nyugat-európai átlag 47% volt.

Hirdetés

Általánosságban a növekvő adatforgalomért az okostelefonok elterjedése leginkább felelős. Míg a régi típusú mobiltelefonokkal kevesebb lehetősége volt az előfizetőknek kevesebb arra, hogy nagyobb forgalmat generáló szolgáltatásokat vegyenek igénybe, addig az okostelefonok (és a tabletek is) tökéletes lehetőséget kínálnak például a videók megtekintésére, zenehallgatásra, de persze maga a böngészés is egyszerűbb és gyorsabb a modernebb eszközökkel. A laptopok által generált mobilinternet-forgalom is növekszik persze, de nem olyan mértékben, mint a mobileszközöké, hiszen ezen a területen nem történt nagyobb technológiai robbanás az elmúlt időszakban - tette hozzá Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Kevés nálunk még az okostelefon

Magyarázat lehet a gyenge magyar értékekre az is, hogy az IAB Europe adatai alapján hazánkban mindössze 34% az okostelefonok penetrációja – ezzel olyan országok is leköröznek minket, mint Csehország (42%), Lengyelország (35%) vagy éppen Szlovákia (46%). Hazánkban az okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka használja rendszeresen internetezésre telefonját, leggyakrabban a közösségi médiához kapcsolódó szolgáltatások igénybe vételére, sokszor videónézésre, az okostelefonnal rendelkezők azonban viszonylag kevesen vannak.

Míg külföldön olcsóbban adják a gigabájtokat, hazánkban a mobilinternet még mindig nem számít kifejezetten olcsónak, ezért is kullogunk az Unióban a sor végén a mobilnet használatát tekintve. Magyarországon a mobilinternetet jellemzően azért használják kevesebbet agy egyáltalán nem a mobilinternetet, mert az ügyfelek az olcsóbb és sokszor jobb minőségű vezetékes szolgáltatásokat használják. A vezetékes szolgáltatások hazánkban olcsóbbnak számítanak, ezért a legtöbb felhasználó ha teheti, inkább ilyet használ. A Strategopolis idei felmérése is ezt erősíti meg, melyben a válaszadók 46 százaléka jelölte meg a túl magas árakat okként arra, hogy miért nem használják a mobilinternetet.

 

 

Az Ericsson felmérése arra is rámutatott, hogy a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők közül mintegy 40-45 százaléknyian azért használják kevesebbet ezt a szolgáltatást, mert nem elég nagy annak lefedettsége, és majdnem ugyanennyien tartózkodnak a túlzott mobilinternetezéstől az túl magas árak miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.