Hirdetés
. Hirdetés

Már a kkv-k is számlázhatnak papír nélkül

|

A Számadó Kft. és a NetLock Kft. együttműködése nyomán a kis- és középvállalati szegmens számára is elérhetővé vált az elektronikus számla- és dokumentumhitelesítés lehetősége.

Hirdetés

Az ügyviteli és vállalatirányítási szoftvereket és megoldásokat szállító Számadó Kft. és a minősített elektronikus hitelesítés- és időbélyegzés-szolgáltatásokat nyújtó NetLock Kft. tegnapi bejelentése szerint a kis- és középvállalkozások számára is elérhetővé válik a nagyvállalatok egy részénél már alkalmazott elektronikus számlakibocsátási és -befogadási, valamint elektronikus dokumentumhitelesítési és -archiválási lehetőség a Számadó szoftvereiben, NetLock-hitelesítéssel. A két vállalat célja, hogy a KKV-szektor számára is széles körben elérhetővé váljon a technológia, ami gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá teszi az ügyviteli folyamatokat, különösen a több telephellyel rendelkező és/vagy sok számlát, dokumentumot kibocsátó cégek esetében. A megoldással csökkenthetők a nyomtatási és postázási költségek, valamint a számlák előállítására, továbbítására szánt emberi erőforrások, miközben növelhető az ügyintézés pontossága.

Az egy évvel ezelőtt kezdődött együttműködés során a Számadó a NetLock MELASZ-Ready 2.0 tanúsítvánnyal (ez a hitelesítési szakma alapvető, elismert minősítése) rendelkező programozói függvénykönyvtára segítségével kriptográfiai képességet integrált rendszereibe, minősített és nem minősített (fokozott biztonságú) szinten. ?Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a vállalatok és az intézmények részéről egyre nagyobb igény alakult ki olyan megoldás iránt, amelynek segítségével alkalmazásaikat elektronikus hitelesítési funkcionalitással egészíthetik ki anélkül, hogy magát az alapalkalmazást lecserélnék" - mondta Espán Zsolt, a NetLock Kft. vezető projektvezetője. ?Büszkék vagyunk arra, hogy a Számadó Kft. is mellettünk döntött és a NetLock Kft. megoldását választotta ügyviteli és vállalatirányítási rendszerei hitelesítő képességgel történő felvértezéséhez."

Hosszú volt az út

Kornis György, a Számadó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az elektronikus aláírás-tanúsítvány és időbélyegző használatára 2004-től van lehetőség a 20/2004. (IV. 21.) PM-rendelet alapján - azóta a 2008. január 1-től hatályos ÁFA-törvény szabályozza a kérdést -, azonban a nagyvállalatokat leszámítva egyelőre nem terjedt el széles körben az elektronikus számla- és dokumentumhitelesítés gyakorlata. Ennek legfőbb oka a bizonytalanság, valamint a kisebb cégek számára nehezen megfizethető költségek voltak. Kornis szerint 1-2 éven belül robbanásszerű növekedés indulhat el a piacon, miután egyre több állami szerv áll át kizárólag elektronikus alapú ügyintézésre (pl. adóbevallás, cégbejegyzés), így mindenkinek fel kell vennie a tempót. ?A törvényi-jogszabályi lehetőségek adottak, és egyre több kis- és közepes vállalakozás szeretné elektronikus útra terelni a számlázását is, illetve hitelesített dokumentumokat használni, amelyre mostantól a Számadó-felhasználóknak is meglesz a lehetőségük" - mondta a vállalat ügyvezető igazgatója.

Mennyibe kerül?

Az ingyenes számlázó program kivételével - ami letölthető a vállalat honlapjáról - minden Számadó ügyviteli és vállalatirányítási termékbe bekerült az elektronikus számla- és dokumentumhitelesítés lehetősége. Az alapvető funkciókat ismerő számlázó program - tanúsítvánnyal együtt - az év végéig nettó 37 300 forintba kerül (ez tartalmazza az 1 éves technikai támogatást a szoftverre és az 1 éves tanúsítvány-előfizetést), ami a cég szerint a KKV-szektor számára is elfogadható befektetés lehet. Akik már használják a programot, ingyenesen frissíthetnek az új változatra, és mindössze a tanúsítvány árát kell megfizetniük. Az alapszoftver éves technikai támogatási díja az egy évet követően nettó 7 800 forint, és a tanúsítványt is újra meg kell váltani évente. Az elektronikus tanúsítvány jogerő (alacsonyabb vagy magasabb biztonságú) és fizikai forma (szoftveres, kártyás vagy tokenes) szempontjából többféle lehet, ennek megfelelően árban is vannak eltérések (néhány ezer forinttól néhány tízezer forintig). Az elektronikus számlázáshoz fokozott biztonságú tanúsítvány szükséges. Míg a tanúsítvány a hagyományos aláírást helyettesíti, az aláírás időpontját az időbélyeg igazolja. Ennek ára tranzakciófüggő, nettó 15-30 forint/hitelesítés között mozog.

A Számadó és a NetLock kedvezményes ajánlata az év végéig áll az ügyfelek rendelkezésére.
Telepítés és használat

A Számadó program telepítése után a NetLock elektronikus aláírás-tanúsítványát is telepíteni kell. A hitelesítés szoftveresen vagy fizikai eszközzel történhet, de az előbbi nem nyújt kellő biztonságot, hiszen másolható, így a kártyás vagy a tokenes megoldást érdemes választani. A fizikai eszközt, ami a titkosított azonosítót tartalmazza, USB-porton keresztül lehet csatlakoztatni a számítógéphez (ehhez szükség van a megfelelő illesztőprogram telepítésére). Az időbélyegek megváltása után egyetlen gombnyomással lehet létrehozni és továbbküldeni elektronikusan hiteles számlákat és dokumentumokat a Számadó szoftvereiből. Az adatbiztonság érdekében érdemes rendszeresen archiválni a dokumentumokat, akár házon belül, a Számadó dokumentumkezelőjével vagy egy külső szolgáltató segítségével.

Fontos tudni, hogy az elektronikusan hitelesített dokumentum csak digitálisan hiteles, a kinyomtatott változat nem helyettesíti az eredetit. Az elektronikus számlákat 8 évig kell megőrizni, digitális formában. A befogatónak nem kell elektronikus aláírással rendelkeznie, ha ellenőrizni szeretné a hitelesített dokumentumot, használhatja a NetLock honlapjáról ingyenesen letölthető Mokka alkalmazást, de az XML kimeneti formátumnak köszönhetően akár automatizálható a beérkező számlák ellenőrzése. Az APEH és a könyvelők szintén ez alapján dolgozhatnak, az erre alkalmas szoftver (pl. Számadó) segítségével.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.