Hirdetés
. Hirdetés

Már a netbookokon is a Windows dominál?

|

Februárban az Egyesült Államokban az eladott netbookok 96 százalékán Windows futott. A Linux ezen a fronton is alul marad?

Hirdetés

Az amerikai NPD piackutató intézet adatbázisa szerint 2009 februárjában a tengerentúlon szinte csak Windows operációs rendszerrel felvértezett netbookot értékesítettek. Az eladott gépeknek a 96 százalékán a Microsoft rendszere futott, míg a Linux csak a vásárlók 4 százalékának a kegyeit tudta elnyerni. Mindez teljesen az ellentéte a tavalyi adatoknak, mikor a Windowsos netbookok csak 10 százalékban részesültek az eladásokból.

A hír hallatán Brandon LeBlanc, a redmondi szoftvercég kommunikációs menedzsere egyenesen áttörésről beszélt a Windows fejlesztői blogján közzétett bejegyzésében: "Ez nem csak azért alakult így, mert a felhasználók rögtön Windowsos rendszereket vásárolnak, az eredményhez hozzájárul még, hogy a vásárlás után sokan lecserélik a Linuxos rendszereiket. Az MSI és a Canonical - vezető amerikai netbook OEM-ek - is arról számolnak be, hogy az Ubuntu Linuxos gépeket négyszer gyakrabban cserélik le, mint a Windowsos rendszereket. Miért? A felhasználók már megszokták a Windows-t, s mikor azzal szembesülnek, hogy egy Linuxos rendszer használata nem nyújt akkora felhasználói élményt, mint amit korábban megszoktak, akkor lecserélik őket".

 

 

psion-netbookpro.jpg


Gondolatai persze a tengerentúlon nem kevés IT szakértő idegeit borzolták fel, ami miatt a témában több kritikus hangvételű cikk is született. A kritikusok azt a tényt elismerik ugyan, hogy az Egyesült Államokban februárban az eladott netbookok 96 százalékán Windows futott, azt viszont szerintük nem lehet állítani, hogy áttörés történt volna.

Az IDC korábbi kutatása szerint ugyanis a netbookok fő piaca nyugat-Európa, hiszen az eladott gépek 80 százaléka itt talál gazdát. Ráadásul a mini-notebookok az EMEA régióban (Európa, Közel-kelet és Afrika) kitörő sikert értek el a karácsonyi szezonban: az összes számítógép eladásból 30 százalékkal részesültek. Vagyis a maradék 20 százaléknyi eladott 96 százalékos Windows részesedési arány csak a piacnak egy kis részét érinti. Ráadásul az öreg kontinensen a Linux sokkal népszerűbbnek számít, mint az Egyesült Államokban, így összességében nagy valószínűséggel még mindig meghatározó a Linux szerepe a netbookok piacán, de figyelmeztető lehet, hogy jön fel a Windows. S érkezik a Windows 7 is, amelynek több változatát is netbookokra szabják.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.