Hirdetés
. Hirdetés

Már a skandinávoknál a Netflix

|

A videostreaming szolgáltató tovább folytatja globális terjeszkedését. Európában az év végére a skandináv országokban már elérhető lesz a szolgáltatás.

Hirdetés

A Netflix sokáig csak az Egyesült Államokban szolgáltatott, majd a cég vezetősége úgy döntött, hogy sikeres cégüket külföldre is exportálják. Az kétségtelen, hogy egy komoly piaci szereplőről van szó, amely az elkövetkező évek egy nagy globális vállalatává válhat. AZ iHS Suppli korábbi jelentése alapján ugyanis a Netflix immár az Egyesült Államok online mozipiacának 44 százalékát birtokolja, miközben egy évvel ezelőtt még csak egy százalékos volt a részaránya.

 



A tévé-fogyasztás átalakulása teljes mértékben a Netflix malmára hajtja a vizet. Az Egyesült Államok háztartásai egyre kevesebbet költenek a fizikai adathordozókon terjesztett médiatartalmak vásárlására és kölcsönzésére. 2011-ben a kiskereskedelmi forgalomban kapható CD-k, DVD-k, Blu-Ray lemezek értékesítéséből származó bevételek az előző évben regisztrált 9,9 milliárdról 12 százalékkal 8,8 milliárd dollárra estek vissza. Eközben az online mozibiznisz 2011-ben megduplázta korábbi részesedését és 992 millió dolláros üzletté nőtte ki magát. E piac egyik kiemelkedő szereplője a Netflix, amely egy fix (kedvező árú) havidíjért cserébe átnyújt a felhasználónak egy online videotékát, ahonnan bármilyen korábban rögzített tv-műsort, sorozatot, netán mozifilmet is megnézhet (köztük a friss hollywood-i produkciókkal). Ezen tulajdonsága miatt majd minden ország techno-hipstereinek kívánságlistáján ott szerepel a Netflix, csak egyelőre a legtöbb helyen nem érhető el.

A globális terjeszkedés miatt azonban csökkenthet a felhasználók hiányosság-érzése. 2010-ben ugyanis Kanadában, 2011-ben a Karibi-térségben valamint Latin-Amerikában már megjelent a szolgáltatás, idén tavasszal pedig - az Egyesült Királyságon és Írországon keresztül - az öreg kontinensen is megvetette a lábát. A kör hamarosan újabb országokkal bővül, hiszen a Netflix bejelentette, hogy 2012 végén Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia is a szolgáltatási területük alá esik majd. Magyarország vélhetően még nincs a radaron, hiszen a németországi és a franciaországi indulás sem merült még fel, sőt a hírek szerint a további terjeszkedés iránya Ázsia lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.