Hirdetés
. Hirdetés

Már kereskedelmi méretekben megy az energiatárolás egy brit kísérletben

|

Az AMTE Power, a Brill Power és a Starke Energy új energiatárolási megoldásokat mutatott be az oxfordshire-i Harwell Campus kereskedelmi méretű tesztállomásán.

Hirdetés

A három új akkumulátoros technológiának azt kell majd bizonyítania a Harwell Tudományos és Innovációs Campuson a Science and Engineering Facilities Council (STFC) napelem-tömbjébe integrálva, hogy valós ipari üzemi körülmények között is képesek ellátni az elektromos energia fogadásának, eltárolásának és visszatáplálásának feladatát.

Az AMTE nátrium-ion akkumulátor modulját a Brill Power akkumulátor intelligencia technológiájával és a Stark Energy energiamenedzsment rendszerével együtt mutatják be, amely a tárolt energiát az elektromos hálózatba kapcsolja. Ez az első alkalom, hogy ezeket a technológiákat kereskedelmileg releváns projektben alkalmazzák.

Hirdetés

Az energiatároló létesítmények világszerte 2030 végére várhatóan elérik az 1028 GWh teljesítményt, és csak az Egyesült Királyságban pedig a jóváhagyott tervekkel futó energiatárolási projektek elérik az összesített 10,5 GW kapacitást. A megújuló nap- és szélenergia iránti növekvő kereslet támogatása szempontjából kritikus fontosságú, hogy az energiatárolás csökkenti a hálózat csúcsteljesítmény-terhelését, ami egyre fontosabb lesz, ahogy az elektromos járművek általánossá válnak.

A harwelli energiatároló rendszer várhatóan 2022 márciusától fog működni, és legalább 12 hónapig üzemben marad. Az AMTE Power viszonyítási alapként lítium-ion cellákat telepít, mielőtt a második demonstrációs fázisban áttérne a vállalat az ultrabiztonságos nátrium-ion cella technológiájára.

Állítólag a nátrium-ion akkumulátorok alternatívát kínálnak a lítium-ionnal szemben azokon a piacokon, ahol a költség fontosabb, mint a súly vagy a teljesítmény. Elsősorban az energiatárolás, a hálózat ellenálló képessége és az energia távoli helyeken történő elérése tartozik ide. A nátrium-ion technológia kereskedelmi forgalomba hozatala elmarad a Li-ion-tól, de jelentős előnyökkel jár, ami alkalmassá teszi a statikus energiatárolási alkalmazások megoldására. A Földön bőven rendelkezésre álló elemeket használ, hosszú élettartammal és eredendő biztonsági előnyök mellett.

A Brill Power intelligens technológiáját alkalmazzák az optimális akkumulátorhasználat, élettartam, teljesítmény és biztonság megteremtése érdekében. Valós adatokat és működési paramétereket gyűjtenek, amelyek támogatják a demonstrációban alkalmazott technológiák optimalizálását. A Brill Power 2021-ben dobta piacra első akkumulátor-felügyeleti (BMS) termékét, amelyet saját fejlesztésű akkumulátorfigyelő és elemző szoftverplatformja támogat.

"A Brill Power akkumulátor-megfigyelő technológiája javíthatja a fejlett akkumulátorrendszerek minden aspektusát, beleértve a teljesítményt, a tulajdonlási költségeket, a megbízhatóságot és a biztonságot" - mondta Christoph Birkl, a cég vezérigazgatója és társalapítója. Hozzátette, hogy a mostani teszt lehetővé teszi számunkra, hogy technológiájukat integrálják más élvonalbeli akkumulátor-innovációkkal, és valós adatokat gyűjtsenenk egy kereskedelmileg releváns üzemben.

A Starke Energy energiagazdálkodási rendszere integrálni fogja az akkumulátorokat a harwelli helyi energiahálózattal. A mesterséges intelligencia segítségével a rendszer megtanulja, hogy mennyi energiát állítanak elő megújuló forrásokból, és mennyit használnak fel az energia tárolásának és felszabadításának optimalizálására a csatlakoztatott intelligens akkumulátorok hálózatán keresztül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.