Hirdetés
. Hirdetés

Már nem béta a Microsoft mobilkódja

|

Lekerült a béta címke a Microsoft Tag vonalkódjáról, amellyel bárki elkészítheti a saját mobilkódját.

Hirdetés

Körülbelül másfél évvel a 2009 januári megjelenése után, valamint 1 milliárd kinyomtatott címkét követően levetette a béta ruháját a Microsoft Tag mobilkódja, amely immár teljes egészében késznek nevezhető.

 

 

 


A Microsoft Tag egy kétdimenziós vonalkód, amely grafikus ábrát a technológiára felkészített mobiltelefonok képesek dekódolni, hogy a felhasználók különböző plusz szolgáltatásokat érjenek el.  A kétdimenziós kód oldalán a redmondi cég rögtön példát is ad nekünk arra, hogy miként: egy étterem plakátját dekódolva például telefonunk rögtön az adott vendéglátóhely weboldalára navigálhat minket, ahol ellenőrizhetjük az adott egység nyitva tartását és ételspecialitásait, sőt még asztalt is foglalhatunk ugyanott. Illetve egy koncert plakátját dekódolva rögtön megvehetjük az arra szóló jegyet is. Erre lehetőséget a kétdimenziós vonalkód ad, amelybe egyszerre több információ is kódolható, így például névjegykártyák, internetes hivatkozások, telefonszámok és szabad szövegek is ingyenesen létrehozhatóak a segítségével a Tag oldalán, hogy azt később az olvasásra képes mobileszközök dekódolhassák.

 

 



A béta verzióhoz képest a végleges Tag az angol mellett már képes a francia, a spanyol, a török, az olasz és az egyszerűsített kínai nyelvet kezelni, habár tapasztalatunk szerint ékezet nélkül a magyar nyelvvel is megbirkózik a legtöbb esetben. Emellett a kódok létrehozói a Device ID funkciónak köszönhetően megnézhetik hogy a szkennelő felhasználók korábban milyen mobilkódokat dekódoltak, s így célzott reklámokat juttathatnak el hozzájuk. Sőt a kétdimenziós vonalkód saját formátumot is kapott (.tag), amely segítségével a külső fejlesztők egyszerűbben kezelhetik a Microsoft vonalkódját. A jövőben ezen felül Aaron Getz, a Tag termékmenedzserének blog-bejegyzése szerint fejlesztenek majd a vonalkód mögött álló analitikai eszközön is, amely képes lesz földrajzi lokalizáció alapján is riportolni.

Eltérő logika

Érdekesség, hogy a kétdimenziós vonalkódok családjában a Microsoft Tag teljesen elkülönül, mivel a többi mobilkódtól eltérően nem fekete-fehér apró négyzetekkel kódolja az információját, hanem színes háromszögekkel. Ebben nem kis veszély van, mivel a Google által is alkalmazott Zxing már sokkal elterjedtebbnek számít, ráadásul kompatibilisebb is a többi szabvánnyal (a mobilkód csatáról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashat).

Aaron Getz elmondása alapján a Tag különcsége ellenére nagy az érdeklődés a redmondi szoftvercég mobilkódja iránt. "Ezen a héten Amszterdam második városként elindította a Tag-alapú városnéző körútját, mobilkóddal felcímkézve a műemlékeit, múzeumait, éttermeit, bárjait és más nevezetességeit" - hoz példát a Microsoft szakértője. Ennek ellenére egyelőre nem mondhatni, hogy a Microsoft Tag használata mindennapos lenne. Üdítő példaként egyedül hazánkban a Cason Mérnöki Zrt. DIWICON SIMSIM távleolvasó rendszerét lehet megemlíteni, ahol a fejlesztők az egyes mérőórákat a Microsoft mobilkódjával látták el, így egyszerűbbé téve az adatok leolvasását.

 

 


                                                  A PC World Tag mobilkódja

A jó példákat ennek ellenére keresni kell, s nagyon messze állunk attól, hogy a közterületi plakátokat, a magazinokat és a boltok kirakatait megrohamozzák a mobilkódok. Ráadásul ez nem csak a redmondi szoftvercég technológiájára, hanem minden kétdimenziós vonalkódra igaz. Van bennük potenciál, de a felhasználók és a hirdetők még nem haraptak rá a megoldásra.

A Microsoft Tag dekódoló szoftvere ingyenesen letölthető iPhone, Windows Mobile, Android, BlackBerry, Symbian és Java platformot futtató készülékekre.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.