Hirdetés
. Hirdetés

Már online a Föld közel egyharmada

|

Az internet felhasználók száma várhatóan még az év vége előtt eléri a 2 milliárd főt.

Hirdetés

A statisztikai világnap alkalmából a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) közzétette friss jelentését, amely alapján az elmúlt öt évben megduplázódott a világhálóra kapcsolódó felhasználók száma, így a netes közösség várhatóan még az idei évben 2 milliárd fő fölé duzzadhat majd. Az ITU felmérése alapján többségük - 1,6 milliárd személy – otthonából is képes a weben szörfölni, amely szintén jelentős növekedésnek felel meg (2009-ben 1,4 milliárd fő volt).

 

 



Az idei évben behálózott 226 millió új online felhasználó zöme a fejlődő országokból érkezik (162 millió). Itt ugyanis még felzárkózó régiókról beszélhetünk, ahol az internet-penetráció átlagosan csak 21 százalékos. Szemben a nyugati világban mért 71 százalékos értékkel, amely országokban az emberek 65 százaléka otthoni interneteléréssel is rendelkezik. A fejlődő országokban azonban utóbbi még nem jellemző, mivel az ITU adatai alapján az itt élő felhasználóknak csupán 13,5 százaléka képes otthonában szörfölni a világhálón. E területeken inkább az iskolai, munkahelyi és más nyilvános helyen történő kapcsolódás a gyakoribb. A legnagyobb különbség egyébként az öreg kontinens és Afrika között van. Míg az európaiak 65 százaléka él aktív online életet, addig ez az összeg az afrikaiaknál mindössze 9,6 százalék.

"Ez egy meglehetősen fontos mérföldkő a világháló történetében" - kommentálta az ITU kutatását Dan Olds, a Gabriel Consulting vezető elemzője. "Érdemes kontextusba helyezni: a különböző számítások szerint körülbelül 7 milliárd ember él jelenleg a földön, azaz azt kell gondolnom, hogy ma már durván minden harmadik ember képes felcsatlakozni az internetre. Ez hatalmas eredmény, mivel 20 évvel ezelőtt a felhasználók száma nagyjából a nullával volt egyenlő, azóta nagyot változott a világ" - tette hozzá.

Az ITU megállapítása alapján habár sok felhasználó még nem rendelkezik szélessávú interneteléréssel, a mobilhálózatokra már a Föld népességének a 90 százaléka képes csatlakozni. A mobil penetráció egyébként a fejlődő országokban már 68 százalékos, amely adoptálási értéket - az érintett területeken - még egyetlen technológia megoldás sem tudott elérni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.