Hirdetés
. Hirdetés

Más betű, más kép

|

Ma már rengeteg irodai csomag közül lehet választani, és megérkeztek az online irodai megoldások is.

Hirdetés

Melyik irodai csomag kínálja a legjobb megoldást ezen a téren a legjobb áron?

 Korábban sokkal letisztultabb volt a helyzet, hiszen ott volt a nagy, kvázi monopolhelyzetben lévő Microsoft, és a "futottak még" kategóriában az ellenlábasok. Igen ám, csakhogy ezt az állapotot csak ideig-óráig lehetett fenntartani, hiszen irodai szoftvernél hamar elfogynak azok az innovatív ötletek, amelyekért hajlandók vagyunk tíz-százezer forintot fizetni (felhasználónként). De még ha nem is teljesen fogynak el, ne tévesszük szem elől azt a tényt, hogy a felhasználók túlnyomó része a legalapvetőbb funkciókat sem képes használni egy szövegszerkesztőben - ki ne látott volna már szóközökkel egymás alá rendezett szövegeket vagy kézzel végigszámozott szerződéspontokat?

A többség számára tehát már régóta nem egyértelmű, vajon mi is az a funkció, amiért érdemes lenne megvásárolni a Microsoft kétségkívül jó minőségű, de nagyon drága Office csomagját. Nyilvánvaló, hogy ez a legegyszerűbb választás, hiszen a gépeken is Microsoft rendszer fut, hát vegyük tőlük a szövegszerkesztőt is.

De milyen lehetőségünk van még?
? Abiword 2.6
? Kingsoft Office 2009
? Google Docs
? IBM Lotus Symphony 1.1
? OxygenOffice Professional - Office Suite 2.4
? OpenOffice 3.0

Felhasználók és egyéb állatfajták
Hát persze, hogy szeretjük a végfelhasználókat, miért ne szeretnénk őket! Hiszen a többségünknek nem is lenne állásunk, ha ők nem volnának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a szeretett lények ne kergetnék az őrületbe az IT-szakikat, legalábbis időnként - vagy inkább majdnem mindig...

Szívélyes-e ez a viszony vagy sem, egy biztos: a felhasználótámogatási szakemberek és a felhasználók közötti interakciók egyre gyakoribbak lesznek, az IT-támogatási szolgáltatások ágazata ugyanis felfutóban vannak, ahogy újabb és újabb rendszereket és alkalmazásokat valósítanak meg. Manapság azonban, amikor jellemző a költségvetések visszanyesése vagy befagyasztása, korántsem alap nélkül való a feltételezés, hogy az IT help deskes munkatársak elég frusztráltak lehetnek. És a nyomás csak tovább fokozódik a már most is embert próbáló, nehéz és sok esetben hálátlan munkát végző kollégákon. Ez olyan munkakör, amelyben a műszaki tudás mellett alapvető fontosságú az ügyfélszolgálati szemlélet és némi pszichológiai jártasság. Végül is az ügyfelek nagy tábora a legkülönbözőbb személyiségű-vérmérsékletű emberek összessége - a titkárnőtől a CEO-ig bárki szorulhat támogatásra.

Néha olyan ez a munka, mintha pengeélen táncolnánk -, de egyensúlyozás közben mindig tartsuk szem előtt: a munkatársainkról van szó! Ne veszítsük el a hidegvérünket, ne menjünk bele kínos helyzetekbe, hiszen nap mint nap egymásba botlunk, esetleg még kommunikálnunk is kell.  
Úgy tűnik, iparágtól függetlenül a felhasználói viselkedésminták egyformák. Az alábbiakban ismertetjük a legelterjedtebb felhasználótípusokat. Mondhatni, a "terepről" gyűjtötték be őket az IT-szakik -, és arra is kitérünk, hogyan célszerű kezelni őket.

1. A Mindentudó
2. A Tudatlan
3. A Kivagyi, más néven Jogom-van-hozzá úr/hölgy
4. Az Ujjal Mutogató
5. Az Ügyeletes Zseni (más néven a Menő Huszonéves)
6. Az álomfelhasználó

Mivel is töltjük az időnket?
Elhinnénk-e, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy egy átlagos munkanapon durván két órát nézzük/olvasgatjuk kedvenc hírportáljainkat? "Ugyan már, annyi biztosan nem lehet!" A legegyszerűbb, ha lemérjük pontosan, hogy melyik alkalmazással/oldallal mennyit töltünk, és erre a legjobb megoldás a RescueTime. Bemutatjuk a szoftver szolgáltatásait.

Digitális televíziózás - levegőből
Mindenhol le kell cserélni az analóg földfelszíni televízióadást digitális sugárzásra 2011. december 31-ig - ezek az Európai Unió feltételei, azaz akkortól a levegőből fogható tévéadók kizárólag erre alkalmas, digitális vevőkészülékekkel lesznek foghatók. A digitális képadásnak számtalan szabványa létezik; Európában a DVB (Digital Video Broadcasting) nemzetközileg elfogadott nyílt standardekre épülő megoldásokat választották. A DVB-csoport több mint 270 tagból áll, így bátran kijelenthető, hogy tényleges összefogásról és szabványról van szó.
Cikkünkben a DVB-T alapfogalmait járjuk körül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.