Hirdetés
. Hirdetés

Másképp gyorsít memóriában az Oracle

|

Az Oracle adatbázis in-memory opciója a platform technológiai érettségére épít.

Hirdetés

A teljesítményt látványosan növelő, új opció – amelyet Larry Ellison egy éve, a cég tavalyi Open World konferenciáján jelentett be – július végén jelent meg az Oracle Database 12c nagyvállalati kiadásához készült, 12.1.0.2-es javítócsomag részeként.

Elemzők szerint erre a vártnál kicsit gyorsabban került sor, és ebben szerepet játszhat a nyomás is, amely olyan versenytársak felől éri az Oracle-t, mint az SAP. A német cég közel négy éve bejelentett HANA in-memory platformjára azóta teljes Business Suite alkalmazáscsomagját portolta, kimondottan azzal a szándékkal, hogy magához csábítsa az Oracle adatbázisát használó ügyfeleket.

 

A memóriában futó adatbázis technológia lényege, hogy az adatokat nem merevlemezre írja, illetve nem onnét olvassa, hanem a sokkal gyorsabb elérést adó memóriába tölti. TimesTen néven az Oracle korábbról is kínált már in-memory technológiát, különálló termékként, illetve az adatbázis gyorsítótárazásához, de az speciális célokat szolgált.

Mostantól elérhető in-memory opciója ezzel szemben teljesen transzparensen épül be az Oracle 12c nagyvállalati kiadásába, így a gyártó szerint a felhasználók mindkét világ – a memórián belüli, oszlopalapú feldolgozás és a soralapú, online tranzakciófeldolgozás – előnyeit egyszerre aknázhatják ki, egy érett adatbázisplatformra építő megoldásban, amely a RAC (Real Application Clusters) támogatással szinte korlátlan méretezhetőséget és hibatűrést biztosít. Mindehhez a meglévő alkalmazásokon sem kell változtatni.

Ellison az in-memory opció júliusi elérhetőségének bejelentésekor több példával illusztrálta az elérhető teljesítménynövekedést, amelyet az Oracle saját alkalmazásain mért. A Siebel Marketingben 1 millió ügyfél adatait tartalmazó lista importálásának és adattisztításának időigénye 1,9 óráról 49 másodpercre csökkent. A PeopleSoft Financial Analyzer pedig 290 millió mérlegsor elemzésével végzett 4,3 óra helyett 11,5 másodperc alatt az in-memory technológia segítségével. A két kiragadott példa 140-szeres, illetve 1300-szoros teljesítménynövekedésnek felel meg.

Az Oracle megközelítése egyben azt jelenti, hogy a szervezeteknek nem kell a teljes adatbázist memóriába tölteniük, ezáltal pénzt takaríthatnak meg a RAM költségein. Az in-memory opció minden hardverplatformon fut, amelyet az Oracle adatbázis támogat, és Ellison szerint olyan egyszerűen implementálható, hogy „az szinte már unalmas”. Az adminisztrátor csupán megadja, hogy mekkora RAM területet használjon az opció, és mely adatokat töltse oda, az egész beállítás percek műve, és nem kell hozzá új ismereteket sem elsajátítani. Mindez a projekt- és a HR-költségek terén megtakarítást jelent.

Miután az in-memory opció növeli az alkalmazások teljesítményét, a szervezet a licencköltségen is spórolhat, mondták a cég magyar szakemberei a bejelentés kapcsán megtartott, szeptemberi sajtóbeszélgetésen. Az Oracle adatbázist ugyanis kevesebb processzorra is elegendő megvásárolni – kétszeres gyorsulást feltételezve 2 CPU helyett 1-re, így az in-memory opció licencköltségét is beleszámítva a megtakarítás mértéke 26 százalék lehet. Adattárház környezetben, ahol jellemzően több – pl. particionáló és diagnosztizáló – opciót is licencelnek a szervezetek, a megtakarítás a 34-67 százalékot is elérheti.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.