Hirdetés

Még mindig lemaradásban a nők fizetése

|

Akár a 60 százalékot is meghaladhatja a férfiak bérelőnye.

A friss diplomások körében viszonylag alacsony, 5,8 százalékos a munkanélküliség, a korosztályos átlag ugyanakkor ennek többszöröse, ezért 2020-ig 200 milliárdnyi uniós forrásból javítják a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit - írta kedden a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Már csak két napig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a felsőoktatásba jelentkező fiatalok, és július 10-ig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is – hívta fel a figyelmet az Educatio Kft. A ponthatárokat július 24-én hirdetik ki.

A bejelölt szakok rangsorolásakor megkönnyítheti a felvételizők dolgát az Educatio diplomás-pályakövető rendszere (DPR), amely 32 felsőoktatási intézmény bevonásával méri évről évre az elhelyezkedési és fizetési esélyeket. A legfrissebb statisztikából kiderül például, hogy a friss diplomások havi nettó átlagjövedelme 168 400 forint.

Képzési területenként jelentősek a különbségek: míg egy testnevelő-edző 109 ezret vihet haza havonta, a gépészmérnöki szakmában már a pályakezdők is bruttó 278 ezer, a villamosmérnökök pedig 290 ezer forintról indulnak.

Nem mindegy, hogy melyik szakot melyik intézményben végezzük el, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai karán végzettek például nettó 251 ezres jövedelemről számoltak be, míg a Debreceni Egyetem informatikusai 193 ezret keresnek.

 

A jogászok között szintén a pázmányosok vezetnek 198 ezres fizetéssel, ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetemről kikerülők 182 ezer forintot, a Szegeden diplomázók pedig 167 ezret kapnak kézhez, a győri Széchenyi István Egyetemen végzettek pedig csak 146 ezer forintot. Ijesztően sokat nyom a latban a fizetési besorolásnál a pályázó neme is – derül ki a felmérésből, amely szerint évről évre nő a férfiak bérelőnye.

Míg 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek. Mindez persze szakterületenként változó: míg például az egészségügyben nem jelentős az eltérés, a gazdasági szektorban nettó 54 ezerrel, az informatikusok között pedig 64 ezerrel több vándorol a férfiak zsebébe, mint nő kollégáikéba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!