Hirdetés
. Hirdetés

Megdöbbentő Android-újdonságok

|

Kihajtható eszközök áradata, felesleges cifraságok, egyre drágább, gombot és csatlakozót nélkülöző modellek, valamint az 5G megjelenése jellemzi idén a mobilpiacot, amely a koronavírus-járvány lecsengése után remélhetőleg gyorsan magára talál.

Hirdetés

Homály fedi az okostelefon-piac idei kilátásait, csak annyi biztos, hogy jelenleg vészjósló felhők gyülekeznek az iparág felett. Beláthatatlanok a Kínából kiinduló koronavírus-járvány következményei, mindenesetre a súlyos szövődményekkel járó betegség rohamos terjedése a mobilgyártásra és -értékesítésre egyaránt katasztrofális hatással lehet. Különösen súlyossá az teszi a helyzetet, hogy a gyártási kapacitások nagy része Kínában található, és az okostelefonok egyik legnagyobb felvevőpiaca is a járvány sújtotta, hatalmas népességű ország. Egyelőre állnak a gyárak, szünetel az export, ami miatt meglehetősen borús értékesítési előrejelzést tett közzé Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is.

Hirdetés

JR Raphael, az amerikai Computerworld szerkesztője azokat az okostelefonos trendeket foglalta össze, amelyek véleménye szerint érvényesülni fognak idén a mobilszektor androidos szegmensében.

Kihajtható eszközök
Bár 2019 ígérkezett a kihajtható eszközök évének, a valóságban alig jelentek meg újdonságok, és azok sem voltak különösebben lenyűgözőek. De arra jók voltak, hogy minden gyártó figyelmét felhívják az új megoldásra. Ezek ugyan még nem olyan kiforrottak, hogy sietnünk kellene a boltba, és egyelőre arra sem tudjuk a választ, egészen pontosan milyen felhasználói igényt elégítenek ki. Mindazonáltal több kihajtható androidos telefon megjelenése várható a közeljövőben, és még több van fejlesztés alatt, így nem kétséges, hogy erre a szegmensre idén oda kell figyelnünk.

Fura extrák
Ezek a vonzónak tűnő cifraságok nem létező problémákra kínálnak megoldást. Fő céljuk, hogy egy vélt előnnyel vonzóbbá tegyék az új és egyre drágább készülékeket. Csakhogy a tetszetősnek tűnő vékony szegély miatt kompromisszumokra kényszerítenek minket a gyártók: fura kivágások jelennek meg a kijelző aktív területén, gyengébb minőségűek a hangszórók, ráadásul teljesen felesleges mechanikai rendszert építenek a mobilba, amely a telefon testéből kiugró előlapi kamerát működteti, mindezt azért, hogy minél nagyobb lehessen a képernyőfelület.

Valószínűnek látszik, hogy ez az újítás egyhamar nem fog eltűnni. Egyre idétlenebb kivágásokkal fogunk találkozni az egyébként jó minőségű telefonokon, amelyek igen vékony szegéllyel ellátott teljes méretű kijelzőt kínálnak majd. Újabb hulláma várható a gyengébb minőségű, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóknak, és újabb kísérletek lesznek a kijelzők meghajlítására, ami sokszor arra példa, hogyan megy a látvány a funkcionalitás rovására. Tetszetős, ámbár a józan ésszel ellenkező és a készülék használhatóságát rontó újításokban lesz részünk ebben az évben.

Kevesebb gomb és csatlakozó
A fülhallgató-csatlakozót már halálra ítélték. A mobilgyártók jó ideje azon vannak, hogy csökkentsék a készüléken található gombok és nyílások számát. Léteznek már olyan telefonok, amelyeken egyetlen fizikai gomb sem található, nemrégiben pedig láthattunk olyan koncepciókat, amelyeken semmilyen csatlakozó sincs, nem mintha ezzel vízállóakká válnának. Általános trenddé vált a hardver egyszerűsítése. Pletykák szerint az Apple csatlakozómentes iPhone piacra dobására készül 2021-ben, az androidos tábor pedig nyilván nem hagyja ki majd a ziccert. Valamelyik gyártó nemsokára előáll majd fizikai beavatkozástól mentesített androidos telefonnal, s ezek után csak az lesz a kérdés, hányan fogják követni.

5G mindenütt
Erre mindenki joggal számíthatott, a telekommunikációs szolgáltatók és az eszközgyártók világossá tették, hogy 2020-ban előretör az 5G technológia, legalábbis a marketing területén. Ami kevésbé világos, hogy ez milyen előnyökkel jár a nagy többség számára, és miképpen kerülhető el, hogy ne okozzon újabb visszalépést a mobil-felhasználói élményben.

Feltétlenül meg kell jegyeznünk, hogy az 5G-s hálózatok egyelőre nagyon kisméretűek és korlátozottan elérhetőek (lásd előző cikkünket - A Szerk.). Még azokban a városokban is, ahol üzembe helyezték őket, a technológia természete miatt csak szórványos az 5G-lefedettség. Mi több, a korai tapasztalatok azt mutatják, hogy az 5G gyakran csak közel ugyanolyan vagy rosszabb minőségű felhasználói élményt nyújt, mint a megszokott 4G-s hálózatok.

Az ötödik generációs szolgáltatások igénybe vételéhez jelenleg speciális (értsd: nagyon drága) telefonokra van szükség, amelyek használata kompromisszumokkal - rövidebb akkumulátor-üzemidő, furcsa antennaelrendezések, túlzott melegedés - jár együtt.

Dráguló csúcstelefonok
Az eddig tárgyalt trendek eredményeképpen egyre mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha csúcsteljesítményű okostelefont szeretnénk vásárolni. A mobilkészülék-gyártóknak egyre több okuk van arra, hogy több pénzt kérjenek legújabb termékeikért, és kíméletlenül ki is használják ezt a lehetőséget.

Gondoljunk csak bele, évek óta stagnál az okostelefon-piac, megnőtt a meglévő eszközök használati ideje, s most végre itt van néhány nagyszerű új szolgáltatás, amely pénztárcájuk megnyitására ösztönözheti az embereket. Nem csoda hát, hogy folyton-folyvást az újdonságokról hallunk. Még a Motorola is bejelentette, hogy kész újra belépni a prémium okostelefonok piacára.

Mobilok elérhető áron
Az előbbivel éppen ellentétes trend oka, hogy a csúcstelefonok árának szinte mértéktelen emelkedése miatt egyre többen keresik az alig kevesebbet tudó középkategóriás modelleket vagy az olcsóbb kínai gyártók készülékeit. A Google-féle Pixel 3a jó példa arra, hogy az emberek jó részének leegyszerűsített, hétköznapi modellre van szükségük, különösen, ha annak használata kevés kompromisszummal jár, az ára pedig nagyon kedvező. Most ismét minden szem a keresőóriásra szegeződik, ahogy a középkategóriás Pixel 4a megjelenése közeledik. De a Samsung is bejelentette, hogy Galaxy S Lite és Note Lite néven megfizethető árú új termékvonalakat indít, s ugyancsak középkategóriás modell piacra vitelét tervezi a OnePlus.

Android-közeli platformok
Tavaly ilyenkor a Google-féle Android TV részleg újonnan kinevezett vezetője azt mondta: a vállalat a televíziós platform jelentős áttervezésén dolgozik, és azt ígérte, hogy több évnyi elhanyagolást követően az Android TV végre megkapja az őt megillető figyelmet. Végül azonban nem sok minden történt 2019-ben, a fejlesztések váratnak magukra. Feltéve, hogy ezúttal a Google nem lép vissza, valami készül a műhelyeiben, amit az idén akár már ki is próbálhatunk.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a Google meg akarja vásárolni a Fitbitet, és ha az akvizíciót jóváhagyják a hatóságok, ez valószínűleg még nem fog azonnal új kütyüket eredményezni. Az óriásvállalat egy éve vásárolt 40 millió dollárért szupertitkos okosóra-technológiát a Fossiltól, amelyet akkor úgy jellemeztek, hogy a piacon még ismeretlen termékinnovációról van szó. Ez a megállapodás azonban nemcsak a technológiáról szólt: dedikált kutató-fejlesztő csapathoz jutott hozzá a Google, amelyet integrált a maga Wear OS részlegébe. Mindezek az események arra utalnak, hogy olyan viselhető eszköz fejlesztése folyik a cégnél, amely gyökeresen eltér az eddig piacra került termékektől, és amelynek még nem ismerhetjük a jellemzőit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.