Hirdetés
. Hirdetés

Megegyezett a Microsoft és a FAS

|

Nem élt vissza piaci erőfölényével a Microsoft Oroszországban, mikor kivezette a piacról a Windows XP-t.

Hirdetés

Az orosz  monopólium-ellenes ügynökség (FAS) megszüntette a Microsoft ellen indított eljárást, mivel korábbi álláspontjuktól eltérően az nem élt vissza piaci erőfölényével, mikor kivonta a Windows XP operációs rendszereket a piacról.

 

 

winxp_orosz.jpg


Korábbi vélekedésük alapján ugyanis így egyedüli alternatívaként rákényszeríthették a felhasználókat arra, hogy áttérjenek a Windows Vistára. Miközben az újabb operációs rendszer magasabb gépigényének sok vásárló nem tudott a mai napig megfelelni, akiknek ráadásul arra sincs pénzük, hogy fejlesszék konfigurációjukat. Ezt piackutatási adatokkal is alátámasztották, mely szerint Oroszországban még mindig hatalmas a kereslet a Windows XP-k iránt, miközben a Vistát alig keresik a felhasználók.

Már akkor is ellentmondott állításuknak, hogy a Microsoft egy időben a világ legtöbb országában beszüntette a 2001-ben megjelent operációs rendszerének eladását, így előtérbe helyezve Vista, illetve az október 22-én megjelenő Windows 7 operációs rendszerét. S ez ellen csak az orosz hatóságnak volt kifogása.

"A Microsoft teljes mértékben az orosz törvény betűinek megfelelően végzi tevékenységét. Örülünk, hogy végül is a FAS semmi szabálytalanságot nem talált" - olvasható a szoftvercég által kiadott nyilatkozatban. Míg Nikolai Pryanishnikov, a Microsoft oroszországi vezérigazgatója a Reuters-nek elmondta, hogy az orosz hatóságot megnyugtatta, hogy a 2008-as fiskális évben még 1,2 millió XP-t értékesítettek az országban. "Megértették, hogy eljárásuk, mely szerint régi termékünket lassan egy újabbal váltjuk fel, teljesen normális".

Ennek ellenére mégis úgy tűnik, hogy a szoftvercég és a hatóság megegyezett egymással, hiszen az orosz Microsoft a vizsgálat lezárta után bejelentette, hogy ingyenesen biztosítja a Vista Home Basic és Windows Home Premium orosz felhasználóinak a Windows XP Home verziójára váltást. Az akció körülbelül három hét múlva kezdődik az országban és az év végéig fog tartani.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.