Hirdetés
. Hirdetés

Megint blokkolták a Google szolgáltatásait Kínában

|

A rejtélyes "üzemszünet" tizenkét órán át tartott, és éppen a Kínai Kommunista Párt 18. Kongresszusának ideje alatt kezdődött. A héten választják meg az ország új vezetését.

Hirdetés

Kína évek óta cenzúrázza a Google oldalait és szolgáltatásait
Kína évek óta cenzúrázza a Google oldalait és szolgáltatásait

A Google megerősítette: szombaton reggel reggel valamennyi oldala és szolgáltatása ismét elérhetővé vált Kínában. A vállalat internetes forgalmát monitorozó divízió, a Google Transparency Report pénteken este jelentette, hogy rejtélyes módon "eltűntek" a kínai webről.

A cég oldalainak és keresőjének korlátozásáról a kínai internet-hozzáférést monitorozó Greatfire.org is hírt adott. „Leellenőriztük, és a mi oldalunkon minden rendben van” – írta a hír kapcsán az amerikai Computerworldnek küldött e-mailjében a Google szóvivője.

A tisztújító kongresszus idejére időzítették

Pekingi idő szerint pénteken este hat órakor már tizenkét órája tartott a „blokád”. Iparági elemzők szerint nem lehet véletlen, hogy a szolgáltatáskimaradás éppen egybeesett a Kínai Kommunista Párt 18. Kongresszusával; a csütörtökön kezdődött párteseményen nevezik ki az ország új vezetését.

„Nem lehet véletlen, hogy a Google-t épp most blokkolják – írta az eset kapcsán a Greatfire.org. – A nagy kérdés az, hogy a kongresszus befejezését követően újra elérhetővé teszik-e [a cég oldalait és szolgáltatásait]. Természetesen továbbra is nyomon követjük a fejleményeket.”

Más hírforrásokat is elérhetetlenné tettek

A Google elérhetetlenné tétele csak az egyik a kínai cenzorok információs szabadságot korlátozó intézkedései közül. A múlt hónapban például a New York Times weboldalát blokkolták, mert az amerikai lap lehozott egy Ven Csia-pao miniszterelnök tekintélyes magánvagyonával foglalkozó írást.

A Bloomberg sem járt jobban. A hírügynökség idén nyáron közölt egy anyagot, amelyben Hszi Csin-ping alelnök, az ország székének várományosa vagyongyarapodásának körülményeit vizsgálták. Weboldalukat természetesen azonnal lekapták a kínai hálóról – sőt, a hírek szerint a kormány a cikk nyomán kialakult online polémiát is igyekezett lehetetlenné tenni.

Nem az első eset

Nem ez az első eset, hogy a Google nézeteltérésbe keveredik a világ legnépesebb országának politikai vezetőivel: a cég illetékesei közel két évig tárgyaltak a helyi kormánnyal a webes forgalom cenzúrázásáról.

A vállalat 2006-ban indította el keresőszolgáltatását Kínában. A Google.cn találatait a helyi kormány direktíváinak megfelelően évekig szűrték. A cenzúrázatlan hírekre vágyóknak maradt a Google.com – már amikor éppen hozzáférhettek, hiszen az illetékes kormányhivatalnokok időről-időre letiltották a szolgáltatást.

Kína 2009-ben elérhetetlenné tette a Google népszerű videómegosztóját, a YouTube-ot. Az oldal azóta is elérhetetlen a kínai felhasználók számára.

Szedelőzködniük kellett

Az igazi balhé azonban 2010-ben robbant ki. A Google burkoltan azzal vádolta meg a kínai kormányt, hogy hackereik támadást indítottak a Gmail szerverei ellen, azzal a céllal, hogy különféle információkat szerezzenek meg a helyi emberi jogi aktivisták fiókjaiból.

A cég bejelentette: nem hajlandó tovább cenzúrázni a Google.cn oldalain – köztük a Google Serchben, a Google Newson és a Google Imagesben – megjelenő keresőtalálatokat; nem sokkal később pedig egy hongkongi domainre migrálta a Kínában elérhető szolgáltatásai java részét.

Az elmúlt években szórványos jelentések érkeztek arról, hogy a kínai kormány időszakosan elérhetetlenné tette a Google hongkongi fiókjának egyes szolgáltatásait: egyszer a keresést, máskor a Gmailt tiltották le. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló „teljes elsötétítésre” eddig még nem került sor, és egyetlen kényszerű „szolgáltatás-kimaradás” sem tartott sokáig.

Ledőlhet a „Nagy Tűzfal”?

Tavaly télen Eric Schmidt, a Google elnöke egy nyilvános sajtóeseményen azt nyilatkozta, a kínai internetcenzúra menthetetlenül bukásra van ítéltetve.

Schmidt szerint Kína cenzori törekvései hiábavalóak; a kommunikációs gátak egyszer átszakadnak, a szabadon áramló információk özöne pedig az egész rendszert elsöpri majd. „Az emberek végül legyőzik a kormányzatot" – jövendölte a Google vezérigazgatója az Egyesült Államok külügyminisztériuma által rendezett beszélgetésen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.