Hirdetés
. Hirdetés

Megkomolyodik a Wikipédia?

|

A Wikipédia szerkesztője mégsem a teológia doktora, az enciklopédia mégsem épülhet a teljes bizalomra. Ez persze nem biztos, hogy baj.

Hirdetés

Tavaly júliusban a New Yorkerben megjelent egy cikk a Wikiről, amelyben hosszan méltatták az Essjay nevű szerző munkáját. Megírták róla, hogy teológiából doktorált kánonjogász, aki napi 14 órát tölt a Wikipédia szerkesztésével - azok egyike, akik visszaélés gyanúja esetén jogosultak IP-cím alapján lenyomozni egy felhasználó tartózkodási helyét. Múlt héten viszont a New Yorker újabb cikke nyomán kiderült, hogy Essjay - valódi nevén Ryan Jordan, akit nemrégiben vett fel a Wikia, egy profitorientált, Wikipédiához kötődő cég - nem rendelkezik diplomával. Jordan eleinte tagadott, sértegette a cikk Pulitzer-díjas íróját, ám végül elismerte, hogy igaz, amit róla állítanak.

Nem sokkal ezután Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója megkérte kollégáját, hogy távozzon a cégtől. Az ügy kapcsán atyáskodó szózatot intézett a Wiki-közösséghez: "Azt tanácsolom (mint mindig), hogy nyugodtan, értelmesen, szeretettel álljunk a dologhoz. A Wikipédia a bizalom és a tolerancia kettős pillérén nyugszik. A projekt feddhetetlen volta azon múlik, hogy a közösség keménymagja kiáll-e a minőség és a tisztesség mellett. Munkánk harmóniája azon is múlik, hogy képesek vagyunk-e megérteni és megbocsátani az emberi hibákat."

A botrány egyik jelentős utóhatása, hogy - mint azt százezernyi blogon vagy akár a Washington Postban is olvashattuk - Jimmy Wales bejelentette: a jövőben, ha valaki azt állítja, hogy rendelkezik valamilyen végzettséggel, azt ellenőrizni fogják. Úgy tűnik, nem megy tovább a Wiki szerkesztése csak a bizalomra építve, de ez valószínűleg nem is nagy baj.

Larry Sanger, a Wikipedia társalapítója eközben létrehozta a Citizendium projektet, melynek lényege, hogy minden szerzőnek regisztrálnia kell magát, és adminisztrátorok ellenőrzik, hogy valósak-e azok az adatok, melyeket a regisztráltak magukról állítanak. A Citizendiummal kapcsolatos ellenérvként azt szokták felhozni, hogy a regisztrációs folyamat el fogja ijeszteni a felhasználókat, ráadásul többletköltséggel jár, így a projekt nem lesz önfenntartó - lényegében egy hagyományos enciklopédia lesz, amely kizárja a tömegeket. Persze az Encyclopaedia Britannicát sem vesszük le mindennap a polcról, mégis jó, ha van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.