Hirdetés
. Hirdetés

Megmérték, mennyit hízik évente a Föld

|

Naponta 14 tonna űrpor hullik bolygónk felszínére az égből. Az aprócska meteoritok, amelyek átmérője a milliméter töredéke, túl kicsik ahhoz, hogy veszélyt jelentsenek.

Hirdetés

Naponta csaknem 14 tonna földön kívüli, üstökösökből és aszteroidákból származó "űrpor" landol Földünkön, állapította meg egy új kutatás. A bolygónkra érkező idegen anyag fő összetevője a vas, a nikkel, a magnézium és a szilícium. Az aprócska meteoritok mérete a milliméter tizedét is ritkán éri el, a tudósok számára mégis nagyon izgalmasak, mert elemzésük fényt deríthet a naprendszer születésének titkaira.

Hirdetés

A földön kívüli anyag nagy része elég az atmoszférában, és csak nagyon kis része éri el a Földet. A mikrometeroritok kutatásának legfőbb színhelye az Antarktiszon lévő Concordia kutatóállomás: errefelé kevés hó esik, és a földi eredetű szennyeződés, por is szinte teljesen hiányzik, amiatt a helyszín idális az égből lehulló anyag összegyűjtésére. Az itteni eredmények extrapolálásával jutottak arra az eredményre a kutatók, hogy az űrből érkező apró részecskék éves össztömege körülbelül 5200 tonna.

A mikrometeoritok sok oxigént, szilíciumot, magnéziumot, vasat és nikkelt tartalmaznak. Eredetileg a Föld összetétele is ilyen volt, de amikor a bolygó olvadt állapotba került, a vas és a nikkel lesüllyedt a Föld magjába.

A vizsgálat jelentőségét az adja, hogy korábbi kutatások jelentősen túlbecsülték a Földre érkező mikrometeoritok mennyiségét, most azonban kiderül, hogy az apró részecskék jelentős része a légkörben "elfüstöl", és ez a füst nem száll le, megmarad a légkör felső rétegében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.