Hirdetés
. Hirdetés

Megszületett az első élő robot - és nem félnek használni

|

Afrikai karmosbéka őssejtjeiből hozták létre, és mindössze egy milliméter széles. Öngyógyító képességei vannak, és társaival csoportokat képez.

Hirdetés

A University of Vermont kutatói már tavaly bejelentették, hogy létrehozták a világ első élő, öngyógyító robotját. A lény, amelynek megalkotásához békák őssejtjeit használták fel, mindössze 1 milliméter széles, és a tudósok xenobotnak keresztelték az afrikai karmosbéka (Xenopus laevis) után, amelynek embriójából az őssejtek származnak.

Hirdetés

A xenobot olyan apró, hogy az emberi testben is kényelmesen elfér: a véráramban tud haladni, úszni vagy lépegetni. Hetekig elvan mindenfajta táplálék nélkül, és csoportokat is tud képezni más xenobotokkal. Teljesen újfajta életforma, állítják róla a University of Vermont munkatársai, akik a Tufts University-vel együtt a kutatást végezték.

A tudósok a karmosbéka-embrióból kioperált őssejtjeket hagyták inkubálódni, majd egy szuperszámítógép által megtervezett "testformára" alakították át őket. A sejtek ezután működni kezdtek: a bőrsejtek összekapcsolódva kialakították a robot szerkezetét, a pulzáló szívizomsejtek pedig a robot mozgatásáról gondoskodtak. A xenobotok még öngyógyító képességekkel is rendelkeznek: amikor egyiküket megvágták, rendbehozta magát, és folytatta a mozgást.

Balra a xenobot számítógépes tervrajza, jobbra pedig maga az organizmus (forrás: University of Vermont)

A xenobotok vadonatúj típusát képezik az élő rendszereknek. Nem hagyományos robotok, de az ismert állatfajokra sem hasonlítanak. Új kategóriát képeznek: az élő, programozható organizmusokét.

A kutatások most ismét nagy lendületet vettek, mivel a hagyományos robotok elhasználódnak, és hulladékként tovább terhelik a környezetet. Kifejlesztőik szerint sokfajta célra használhatóak, amelyek közül immáron a katonaiak sem zárhatók ki - nyilván nem véletlen, hogy a kutatást a katonai technológiák fejlesztéséért felelős amerikai kormányügynökség, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) finanszírozta. A befektetéstől pedig minél hamarabb várnak megtérülést.

A verseny egyre erősebb, miután az olaj után a militarizált mesterséges intelligencia-hatalmakká kívánnak alakulni az öbölmenti arab országok. Az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be az MI fejlesztésében. Ez volt az első ország, amely mesterséges intelligencia minisztert nevezett ki, és megalapította a Mohamed bin Zayed Mesterséges Intelligencia Egyetemet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.