Hirdetés
. Hirdetés

Megszűnik jövőre a Firefox-támogatás régi Windowsokon

|

Várhatóan ősszel nyugdíjba vonul a böngésző az XP-t és Vistát futtató számítógépeken.

Hirdetés

Befejezi a Firefox böngésző támogatását a Mozilla a Windows XP és a Windows Vista alatt 2017-ben, jelentette be a vállalat. A Firefox ezen operációs rendszerekben való nyugdíjazásának pontos időpontja még nem ismert, azt valamikor a nyár folyamán határozzák meg, olvashatjuk a Mozilla blogbejegyzésében. Várhatóan 2017 szeptemberéig megkapják a böngészőt az érintett Windows-változatok alatt használók a program biztonsági frissítéseit. Ennek érdekében márciusban automatikusan átirányítja a vállalat az XP és Vista felhasználókat a Firefox Extended Support Release (ESR) rendszerbe, amelynél a böngészőváltozatok a biztonsági javításokat megkapják, a standard verzió új funkcióit és továbbfejlesztéseit viszont már nem.

A Mozilla 2012-ben hozta létre az ESR frissítési modellt, miután egyes ügyfelei kifogásolták, hogy a vállalat hathetente kiad egy új változatot a böngészőből. A 2017. március 7-ére beütemezett Firefox ESR 52-es kiadás lesz az a változat, amelyre a Mozilla migrálja a Windows XP és Windows Vista felhasználókat, akik ezt a verziót fogják futtatni egészen addig, amíg a Mozilla hivatalosan is nyugdíjba vonultatja a Firefoxot ezeken az operációs rendszereken, és csupán a biztonsági frissítéseket kapják majd meg a programhoz.

A Microsoft 2014 áprilisában szüntette be a Windows XP támogatását, a Vista esetében pedig a nyugdíjazás 2017. április 11-én következik majd be. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a Firefoxot használók hány százaléka futtatja a böngészőt a két kiöregedett operációs rendszer alatt. A Net Applications adatai szerint a múlt hónapban a Windows XP világszerte a személyi számítógépek 8,6 százalékán futott, míg a Vista részesedése csupán 1,1 százalékos volt.

Ha a Windows XP részesedésének csökkenési üteme az elmúlt 12 hónapban tapasztaltak szerint alakul a jövőben, az operációs rendszer használati aránya szeptemberre 7 százalékra csökken, míg a Vistáé 0,7 százalékra zsugorodik.

A Mozilla az egyike az utolsó böngészőfejlesztőknek, amelyek megszüntetik a Windows XP támogatását. A Microsoft már akkor befejezte az Internet Explorer foltozgatását, amikor 2014-ben nyugdíjazta a Windows XP-t, a Google pedig 2016 áprilisában szüntette be az XP alatt futó Chrome-változat javítgatását.

Riválisaihoz hasonlóan a Mozilla is arra ösztönzi az XP-t és Vistát használókat, hogy térjenek át a Windows operációs rendszer egy újabb, támogatott változatára.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.