Hirdetés
. Hirdetés

Megtört a Telekom hallgatása: lépcsőzetes és részleges díjváltozás lesz

|

Mennyi telefonadót fizetünk augusztustól?

Hirdetés

Az Országgyűlés még május közepén határozott arról, hogy e hónaptól bevezeti a hívásonkénti és megkezdett percenkénti kétforintos telefonadót. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött – szöveges és multimédiás – üzenet után is, viszont a magánszemélyek minden hónap első tíz perc megkezdett beszélgetése adómentes. Az adó összege idén havonta magánszemélyek esetében legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól ez hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint maximumra változik.

A telefonadót először augusztusban kell megfizetniük a távközlési cégeknek; a Telenor és Vodafone már korábban közölte, hogy részben áthárítja az adót az ügyfelekre, a Magyar Telekom sokáig nem nyilatkozott, a friss információk szerint lépcsőzetes és részleges díjváltozást vezet be ősszel. Míg a virtuális mobilszolgáltató, a Tesco Mobile nem emeli percdíjait legalább 2012. október 1-jéig. Az Invitel nem terheli át ügyfeleire a telefonadót, vagyis emiatt nem kell tarifaemelésre számítani. A BTel szintén nem drágít - egyelőre.

Magyar Telekom
A lakossági előfizetéses és feltöltőkártyás mobiltelefon-díjak egy része 2012. szeptember 1-jével változik. Az előfizetéses hang díjcsomagok havidíja átlagosan 6%-kal emelkedik. A belföldi perc- és sms-díjak nem változnak az előfizetéses ügyfelek részére. A lebeszélhető havidíjak továbbra is 100%-ban lebeszélhetők, a változás nem érinti a lebeszélhető perceket. Az ingyenes beszélgetések feltételei változatlanok maradnak, és nem változik a Családbarát szolgáltatás havidíja sem.
A feltöltőkártyás Domino díjcsomagokban, ahol nincs havidíj, a perc- és sms-díjak egységesen bruttó 3 Ft-tal emelkednek a belföldi hanghívások, valamint a bel- és külföldre küldött sms-ek esetében.
A mobil tarifaváltozások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Mobile mobilinternet díjak változatlanok maradnak.  
A kis- és középvállalati ügyfelek részére átlagosan 7%-kal nő az ÉnCégem mobil díjcsomagok havidíja 2012. szeptember 1-jével, viszont a belföldi perc- és sms-díjak nem változnak. A nemzetközi kimenő percdíjak átlagosan 10%-kal emelkednek. A Tandem és Telemátrix szolgáltatás opciók havidíja nettó 80 Ft-tal emelkedik. A kisüzleti mobil hang díjcsomagoknál (pl. Etalon, Siker plusz stb.) átlagosan 8%-kal nő a továbbra is 100%-ban lebeszélhető havidíj, és nettó 1 Ft-tal a perc- és sms-díj.
A kis- és középvállalati előfizetéseknél továbbra is ingyenesek a cégcsoporton belüli mobilhívások.
A nagyvállalati ügyfelek részére nem változnak sem az egyedi keretszerződésben rögzített díjcsomagok havidíjai, sem a belföldi perc- és sms-díjak, míg a nemzetközi kimenő percdíjak átlagosan 10%-kal emelkednek.

Vodafone
A Vodafone bejelentése szerint idén az emelés előfizetéses ügyfeleinél havonta egy fix összegben jelentkezik, de egyetlen esetben sem haladja meg a fizetendő adó maximumát. A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás, azaz arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszi alapul, vagyis a csomagokban foglalt percek mennyiségétől függően emelkedik, de egyetlen esetben sem haladja meg a nettó 700 Ft-ot. A kisvállalati ügyfelek esetében SIM kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezetnek be, de ennek mértéke a havonta nettó 1250 Ft-ot egyik tarifacsomagnál sem fogja meghaladni, ami azt jelenti, hogy az árváltozás nem haladja meg a Kormány által megjelölt maximum felét. Nem terhelik költséggel az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, így azokban nem lesz változás. A feltöltőkártyás ügyfelek esetében, annak speciális, előre fizetett jellege és jellemzően havidíj mentessége miatt a fenti elvrendszertől eltérő megoldásra kényszerül a mobilszolgáltató és magasabb percdíjakat vezet be, de az emelés mértéke nem éri el a nettó 2 Ft-ot, és nem vonatkozik a jutalom percekre és sms-ekre. A változások egyetlen esetben sem érintik a bónusz perceket, üzeneteket, és az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket, valamint a speciális Vodafone díjcsomagok által kínált egyéb ingyenes kedvezményeket sem.

Telenor
A Telenor a Vodafone-hoz hasonló tehermegosztásos módszert vezet be július 16-ával.
A lakossági számlás ügyfelek havidíja nem változik (kivéve Hívás díjcsomag), ugyanakkor a telefonszámla végösszegének kismértékű emelkedésére számíthatnak, mivel minden sikeres hívásuk után nettó 1,96 forintnyi kapcsolási díjat fizetnek. A díjtétel független a hívás időtartamától és nem vonatkozik az eddig is díjmentesként hívható számokra, az adományvonalak hívására, valamint a külföldi partnerhálózatokról kezdeményezett roaming-hívásokra. Az SMS-ek ára az adó mértékének megfelelően, lakossági ügyfelek esetében nettó 1,96 Ft-tal nő.
További változást jelent, hogy a Családi Csomag a jövőben havonta előfizetésenkénti 1000 percnyi (azaz 16,6 óra) beszélgetésre korlátozódik. A lebeszélhető perceket is tartalmazó havidíjas csomagok előfizetői (az Okostarifa felhasználóinak kivételével) a lebeszélhető percek 60%-át csak hálózaton belüli hívásokra, 40%-át pedig más belföldi hálózatokba irányuló hívásokra tudják majd felhasználni. Az Okostarifában foglalt lebeszélhető percek elhasználását követően a további hívások percdíjai nettó 1,57 Ft-tal emelkednek.
A kártyás tarifacsomagok esetében a telefonadó bevezetése a percdíjak nettó 1,4 forintos emelését teszi szükségessé, valamint minden adóköteles hívás után kapcsolási díjat kell fizetni.
Tekintettel arra, hogy a publikus kis- és középvállalati tarifacsomagok előfizetőinek jelentős része sok hívást bonyolít, a költségnövekedés határozott összegű lesz, és nem a hívások számán vagy hosszán alapul. A Telenor a publikus üzleti tarifacsomagok havi alapdíját átlagosan nettó 265 Ft-tal emeli, és az első perc számlázása nem másodperc-, hanem percalapon történik a jövőben. A havidíjban foglalt percek felhasználási feltételei pedig úgy módosulnak, hogy 50 százalékukat a Telenor hálózatán belül, a fennmaradó részt pedig egyéb belföldi hálózatokba irányuló hívások során lehet lebeszélni. A lakossági ügyfelekre vonatkozó változásokhoz hasonlóan az SMS-ek ára az üzleti tarifacsomagok esetén is nettó 2 Ft-tal változik. A vállalaton belül korlátlan belföldi beszélgetést tartalmazó csomagok esetén pedig a csomagban foglalt percek száma havi 1000-re (azaz 16,6 órányi ingyenes beszélgetésre) korlátozódik.

Vezetékes szolgáltatások
A Telekom esetében az egyes vezetékes telefonszolgáltatások díjváltozása 2012. október 1-jével lép életbe. A Hoppá díjcsomag, valamint néhány régebbi, ma már nem értékesített lakossági vezetékes díjcsomag (Bázis, Bázis Plusz, Minimál, Csevegő, Favorit, Felező) havi előfizetési díja bruttó 100 Ft-tal nő. A nyilvános telefonszolgáltatásnál változatlan impulzusdíj mellett némileg csökken az impulzus hossza (mobil irányban 5, vezetékes irányban 17 másodperccel). Emellett a Sat TV szolgáltatás második és harmadik set-top boxának havi bérleti díja típustól függően legfeljebb 330 Ft-tal emelkedik.
Nem lesz változás a vezetékes percdíjakban és az egyes díjcsomagokkal járó lebeszélhető percekben.
A vezetékes tarifaváltozások a szélessávú szolgáltatásokat nem érintik, tehát a T-Home internet díjak változatlanok maradnak.
Nem emelkednek a kizárólag kis- és középvállalati ügyfeleknek kialakított vezetékes szolgáltatások havi és forgalmi díjai.




Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.