Hirdetés
. Hirdetés

Megújul a Symbian

|

A jövő év a gyorsabb és nagyobb grafikus memóriával rendelkező processzorok éve lehet a Nokiánál.

Hirdetés

Nemrégiben jelentette be a Nokia, hogy saját kézbe veszi a Symbian mobil operációs rendszer fejlesztését, és fokozatosan megszünteti a Symbian Foundationt - ha valaki meg szeretné nézni az alapítvány weboldalát, most látogasson el oda, mert december 17-én bezárják a portált.

 

 

Ezentúl csak fizikai adathordozókon, térítés ellenében juthatnak hozzá a fejlesztők a mobil operációs rendszer forráskódjaihoz. Egyúttal megváltozik a rendszerfrissítések publikálásának rendszeressége is, nem néhány nagy, hanem több kisebb, növekményi csomagban jelennek meg az új fejlesztések, javítások.

2011. első negyedévére tervezik az első frissítést, mely rögtön ötven újdonságot, köztük egy új, kezelhetőbb felületű böngészőt is tartalmaz majd. A második és harmadik csomagban kerül majd sor az új design mellett a rugalmasabb kezdőlap, magában frissíthető HTML5 böngésző és új szoftver frissítő alaprendszer bevetésére.

 


 

A Nokia ismertetője a 2011-es év hardverújdonságaira is kitért. Konkrét modellek nem szerepeltek az előadásban, a jelenlegi modellek azonban 1 GHz-es processzort  és nagyobb grafikus memóriát kapnak a második és a harmadik negyedévtől. A tervek között szerepel a két magos processzorral és igazi zommal (?true zoom camera") felszerelt mobil is, de ez legkorábban csak 2011 végén - 2012 elején kerülhet a boltokba.

 

 

Nokia N8 és a Symbian nyitóképernyő
(forrás: NonstopMobil.hu)

 

2010.harmadik negyedévében a Gartner szerint 29,5 millió Symbian alapú mobilt adtak el, ami több, mint az egy évvel azelőtti 18,3 millió. Ezzel együtt is esett azonban a a Symbian részesedése, 44,6-ról 36,6 százalékra, ami az Android nagy sikerének tudható be. Az Android alapú készülékek eladásai éves szinten 1,4 millióval növekedtek a harmadik negyedévben.

Az Android jelenleg 25,5 százalékos részesedéssel bír, így a Symbian pozíciójára is veszéllyel lehet. Nem csoda, hogy a Nokia saját kézbe vette a fejlesztést és változtatásokat vezet be a frissítések szállításában és az operációs rendszerre is vár egy nem elhanyagolható felújítás. Hogy ez elég lesz-e a pozíció megtartásához illetve erősítéséhez, az még kérdéses.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.