Hirdetés
. Hirdetés

Melyik laptoptípust lopják leginkább?

|

Tavaly több mint háromezer laptopot loptak el Magyarországon, az okozott kár meghaladta az egymilliárd forintot. Kiderült az is, melyik volt a legkapósabb márka.

Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint 2011-ben 3376 laptopot loptak el - illetve ennyi esetben tettek feljelentést a magyar hatóságoknál a károsultak. Egy évvel korábban, 2011-ben 3004 eset vált ismertté. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt jelentősen, 12,3 százalékponttal nőtt az esetek száma. 2010 és 2009 között csupán 3,4 százalékos volt a növekedés.

Tavaly 1,05 milliárd forint értékben tulajdonítottak el számítógépeket, míg 2010-ben ez a szám 911 millió forint volt. A növekedés az ellopott gépekkel arányosan változott, 15,8 százalékponttal.

HP a leglopottabb laptop itthon

Benkő Tibor, a www.lopottlaptop.hu oldal üzemeltető cég vezetője szerint jellemzően parkolókból, autó csomagtartójából, illetve otthonról betörés során tulajdonítanak el számítógépeket. Az oldalra bejelentett lopásokból kiderül, hogy 2011-ben a legkapósabb laptop márka a HP volt, az esetek 19 százalékában hasonló típusú gépet jelentettek be. Második helyen az Acer és Dell osztozik 15-15 százalékkal, harmadik pedig az Asus. A tavalyi leglopottabb géptípus, Toshiba idén a negyedik helyre szorult 11 százalékkal. Apple gépekből az esetek 9 százalékában jelentették a lopást.

Megélhetési bűnözők

Az oldalra bejelentett esetekből az is kiderül, hogy megélhetési bűnözők lopnak el számítógépeket, mert az ünnepek környékén megszaporodnak ezek a bűncselekmények. A laptopok az alkalmi tolvajt is csábítják: könnyen mozdítható, értékes, könnyen eladható termékről van szó. Így például kávézóban, de vonaton se hagyjuk felügyelet nélkül gépünket, vigyük magunkkal, ha másképp nem oldható meg. Tanácsa szerint mindenképp érdemes lejegyezni a megvásárolt gép sorozatszámát, hiszen ha az eltűnne, a rendőrségi feljelentéskor és a www.lopottlaptop.hu oldalra való bejelentéskor is szükség van rá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.