Hirdetés
. Hirdetés

MENTA: 300 milliárd az IKT szektornak

|

A cél a szoftver export és a nők szerepének erősítése - K+F-re további 700 milliárdot különít el az NGM.

Hirdetés

Az IVSZ (Informatikai, Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége), Magyarország legjelentősebb informatikai, távközlési és elektronikai vállalatait tömörítő civil szervezete idei stratégia-alkotó menedzsertalálkozója, a MENTA keretében két jelentős együttműködési megállapodást írt alá. A Magyar Nemzeti Kereskedőházzal (MNKH) kötött megállapodás célja a jelenleg is exportáló, illetve exportképes termékkel, szolgáltatásokkal rendelkező magyar IKT vállalatok külföldi piaci lehetőségeinek bővítése. A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az IVSZ szándéknyilatkozata pedig a nők jelenleg nagyon alacsony 5%-os arányának jelentős növelését célozza meg az IKT szektorban, valamint az ezt is elősegítő „Girls in ICT Day” nemzetközi esemény közös hazai megszervezésére vonatkozik. A konferencián Dr. Cséfalvay Zoltán - parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár - a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban közvetlenül közel 300 Mrd Ft forrást ígért az IKT szektor számára.

 

„Az ország méretéhez képest hallatlanul sikeres technológiai innovációk eredményei és a globális piacon versenyképes teljesítményeink a legtöbb magyar ember számára most válnak csak ismertté. Statisztikák szerint az összes vállalat 6%-a produkálja jelenleg hazánk növekedést, ahová az informatikai cégek jelentős része beletartozik. Foglalkozni kell tehát az iparág jelenlegi helyzetével és az utánpótlással is, hiszen a jövőben a legsikeresebb foglalkozások esetében 10-ből 9 álláshoz informatikai tudás fog kelleni. Ezért is kritikus fontosságú az oktatás, amely – hasonlóan az európai és amerikai gyakorlatokhoz - már kisiskolás korban a magyar szellemi teljesítményt erősítő tudás felé kéne, hogy terelje a fiatalokat, informatikai témájú képzés bevezetésével.”–mondta a konferencia kapcsán Laufer Tamás, az IVSZ elnöke.

„Az IKT (információs és kommunikációs technológiai) szektor nagy növekedési lehetőségekkel rendelkezik, éppen ezért a jelenlegi tervek szerint a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban, közvetlenül közel 300 Mrd Ft áll majd az IKT-k rendelkezésére. Ezen kívül a K+F erősítésére szánt további 700 Mrd Ft-os keretösszeg felhasználására is lehetősége nyílik a szektornak.” – mondta el Dr. Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár, a MENTA üzleti vacsoráján. Az államtitkár hozzátette:”A közvetlenül IKT-ra szánt keret 4 fő prioritása a 2014-2020-as fejlesztési időszakban: a versenyképes IKT szektor fejlesztése, a digitális gazdaság fejlődésének előmozdítása, az infokommunikációs ismeretek és készségek növelése, valamint a szélessávú infrastruktúra és hálózatok fejlesztése. A 2014-2020-as időszakban a magasabb hozzáadott érték megteremtése a fő cél, amelyben kitüntetett szerepe van az infokommunikációs szektornak. Célunk, hogy a szektor export-teljesítménye 2020-ra legalább 50%-kal növekedjen.”

 

Együttműködések a fejlődés érdekében

A Magyar Nemzeti Kereskedőház és az IVSZ megállapodása szerint a két szervezet közös célja a jelenleg is exportáló, illetve exportképes termékkel, szolgáltatással rendelkező magyar IKT vállalatok külföldi piaci lehetőségeinek bővítése, valamint az egyes szektorokban exportképes cégek, illetve termékeik, szolgáltatásaik katalógusának létrehozása. További közös feladat komplex export megoldáscsomagok kialakítása és ezek értékesítésének aktív külpiaci támogatása, illetve a megoldáscsomagok szállítására képes konzorciumok (integrátori szervezet) felállításának elősegítése. A felmerülő konkrét külpiaci üzleti lehetőségek összefogása és a megfelelő exportképes magyar vállalatokhoz való eljuttatása szintén a közös célok között szerepel.

 

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az együttműködési nyilatkozatuk aláírásával kinyilvánította azt a közös szándékot, hogy a nők jelenleg nagyon alacsony 5%-os jelenlétét közelítse a nyugat-európára jellemző 20% felé az IKT szektorban. Emellett a két civil szervezet a 2014 és 2018 közötti időszakban együttműködik a magyarországi Lányok Napja program informatika területére vonatkozó alprogramjának, a „Girls in ICT Day”-nek a megszervezésében is.

A konferencia panelbeszélgetései olyan – nem csak az IKT szektor, hanem a gazdaságfejlesztés szempontjából is fontos – területekkel érintettek, mint a szoftver- és IT szolgáltatások exportja, a köz- és felsőoktatás jövőképe, vagy a magyar távközlési szabályozási környezet problémái.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.