Hirdetés
. Hirdetés

Méretre szabott technológia

|

A rugalmasságra való képesség határozza meg az előregyártott adatközpontok elterjedését.

Hirdetés

Az üzleti környezet manapság megköveteli az adatközpontoktól a kapacitás egyre nagyobb rugalmasságát, a megnövelt skálázhatóságot és a telepítés gyorsaságát. Ez a szemléletmód magában foglalja a tervezés újragondolását, melynek során az előregyártott adatközpontok és a moduláris bővíthetőség kiemelt szerephez jutnak. Az Uptime Institute kutató- és tanácsadó intézet harmadik éve megjelenő adatközpont iparági tanulmánya rávilágít, hogy az adatközpont létesítési projektek esetében a vállalatok közel 10 millió USD-t költenek megawattonként. A felmérésből kiderül, hogy a létesítményvezetők az elmúlt 5 évben jelentős hatékonyságnövelő intézkedéseket vezettek be.

A nagyobb adatközpontok üzemeltetői többet költenek redundanciára, automatizálásra és a hatékonyságnövelő funkciók kialakítására, ami fokozza a költségeket. Kiemelkedően magas továbbá az adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) szoftverek adaptálása is, amely globálisan közel 50%-ra nőtt.

 

Ezek az adatok is azt mutatják, hogy az igény már megszületett egy olyan átfogó adatközpont-optimalizáló megoldásra, mint amilyenek az előregyártott modulok. Elterjedtségük egyelőre mégis gyerekcipőben jár: az Uptime Institute említett kutatása szerint az üzemeltetők csupán 8%-a telepített már előregyártott adatközponti modulokat, és további 8% tervezi a telepítést, ám a legnagyobb üzemeltetők esetében is csak 15% érdekelt a konténeres kialakítás használatában. Mind az installálásra, mind a tervezésre vonatkozó arányok megegyeznek a 2012-es adatokkal, amely azt jelzi, hogy a korábbi várakozások ellenére lelassult a piac. Érdekes azonban, hogy ennek ellenére a felmérésben résztvevők 61%-a megbízik az előregyártott technológiában.

Alkalmazkodási képesség
E tendencia mögött részben az a tömegtermelést is hátráltató tény áll, hogy a konténeres adatközpontok gyártói egyelőre nem képesek rugalmasan alkalmazkodni az igényekhez. Ha történetesen 20 szerver rackre van szükség, egy előregyártott adatközpont pontosan meg tud felelni az igényeknek. Sok esetben viszont az egyedi igényeket ritkán szolgálja ki a standard kínálat. A technológia csak akkor működik igazán, ha alkalmazkodik a vállalkozások működéséhez, nem pedig fordítva. A gyártók mégis túl gyakran várják el az ügyfelektől, hogy az adott kínálatból válasszanak.

A konténeres adatközponti modell sikerének legjelentősebb gátló tényezői a gyártók által kínált megoldások és a rendszerek integrálásának hiányosságain túl az építőelemek korlátozott lehetőségei, a tervezéskor elkövetett hibák és az összehasonlításra szolgáló eszközök hiánya. A legnagyobb problémát mégis a szabványok hiánya jelenti. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása azonban megalapozná a piac felpezsdítését.

 

Előregyártott optimalizáltság
A potenciált a Schneider Electric is látja az előregyártott megoldásokban. A nemrégiben bemutatott, 15 előregyártott adatközponti modulja és a hozzájuk kapcsolódó 14 adatközponti referenciaterv támogatják a felgyorsult üzletmenetet: az iparágban elsőként kínálnak megoldásgyűjteményt az informatikai vezetők számára, hogy optimalizálhassák az installációs időt, az informatikai teljesítményt, a költséghatékonyságot, a könnyű bővíthetőséget és a rendelkezésre állást.

A moduláris adatközpontok előnye, hogy az egyedi tervezésűekkel megegyező komponenseket használnak, mint például a szerverek, a villamos energia és a hűtő berendezések. A becslések szerint azonban 10-30%-kal kevesebbe kerül megépíteni egy moduláris adatközpontot, részben a futószalag-szerű megközelítésből kifolyólag. Fontos azonban, hogy az adatközponti konstrukciók esetében az építőelemeket és a döntési folyamatokat is ésszerűsíteni kell.

 

Online eszközökre van szükség, amikkel az ügyfelek megtervezhetik a saját rendszereiket. Ezt tartjuk szem előtt a Schneider Electricnél is: moduljaink a kategóriájuk legjobb infrastruktúra elemeit integrálják a StruxureWare for Data Centers DCIM szoftverrel. A plug and play modulok kapacitása 90kW-tól 1,2MW-ig terjed, és a végfelhasználói igényeknek megfelelően testre szabhatók. Továbbá az előregyártásból kifolyólag az építési folyamatok sokkal kiszámíthatóbbak, hiszen nagyrészt a gyárban történik a kivitelezés, nem pedig az adott helyszínen.

Az online eszközökön túl a modell elterjedéséhez szükséges, hogy az építőelemek integrálhatóságának még több módja álljon rendelkezésre, ami elsősorban a szabványosítás és a kisebb építő blokkok meglétét jelenti. A cél az előregyártott adatközpontok esetében is az intelligens rendszerek kialakítása.

Szerző: Szarka Attila, az APC by Schneider Electric adatközpont megoldásokért felelős üzletfejlesztési vezetője

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.