Hirdetés
. Hirdetés

Merevlemez 1 GB gyorsítótárral

|

A meghajtók teljesítményét régóta javítják gyorsítótárral, és vannak hibrid megoldások is. Egy japán cég most új ötlettel állt elő.

Hirdetés

A japán DTS nevű cég a hibrid meghajtók ötletét új irányba viszi el. Az Mcell nevű meghajtójuk 1 gigabájt, hagyományos DDR memóriát használ gyorsítótárnak hagyományos merevlemez mellett, így lényegesen olcsóbban kínálja a szilárdtest meghajtók egyes előnyeit. Külső méretét tekintve az Mcell egy hagyományos, 3,5 hüvelykes meghajtó, de belül egy 2,5 hüvelykes, 5400-as percenkénti fordulatszámú egység dolgozik. Ezt egészíti ki 1 gigabájt, DDR2 memória és egy speciális chip, mely valós idejű operációs rendszert és CPU-t tartalmaz. A kis méretű és lassú fordulatszámú meghajtó az átíró-gyorsítótárral (write through) sokkal gyorsabb hozzáférést produkál, mint a 3,5 hüvelykes, 7200-as percenkénti fordulatszámú meghajtók.

A gyártó DTS szerint, az alkalmazott gyorsítótár és I/O menedzsment chip drasztikusan megnöveli a meghajtó adatátviteli sebességét. A megadott adatok szerint, a véletlenszerű olvasási sebesség meghaladja a 110 megabájtot másodpercenként, 64 kilobájt és 512 megabájt méretű állományok esetében. Ennél nagyobb állományok már "kilógnak" a gyorsítótárból és ezért szükségszerűen visszaesik a teljesítmény. Persze azt se felejtsük el, hogy ezek a gyártó által megadott adatok, így nagyon kíváncsiak lennénk, hogy a kezeink közt hogyan teljesít. Ha hinni lehet a megadott adatoknak, akkor a 110 megabájt percenkénti sebesség igencsak figyelemreméltó adat, hiszen számos, percenkénti 7200-as fordulatú SATA meghajtó folyamatos adatátviteli sebessége 60 megabájt körül van percenként, de még maga a SATA interfész is 150 megabájtos maximális sávszélességet kínál.

mcell.jpg
DTS Mcell - 3,5 hüvelykes, SATA meghajtónak látszó tárgy

Az Mcell 80-, 120- és 160 gigabájtos méretekben kapható - egyelőre még csak Japánban. A legkisebb kapacitású változatot 15 800 jenért (kb. 25 000 forint) kínálják majd. A termék műszaki paramétereit ismertető oldal "gyors rendszerbetöltési opciót" és valamilyen szoftverhiba elkerülési opciót (one-stop software failure option) is kínál - bár ez utóbbiról nem világos, hogy pontosan mire is vonatkozik és hogy működik, de gyanítjuk, hogy a gyorsítótár kezelését végző rendszer hibái ellen véd.

mcellsemarajz_1.jpg
Az Mcell felépítésének sémarajza

Az Mcell előnye, hogy teljesen átlátszó az operációs rendszer számára és a hibrid meghajtókkal ellentétben használatuk nincs olyan operációs rendszer oldali támogatáshoz kötve, mint amilyen például a Windows Vista ReadyBoost-ja - amit nagy valószínűséggel sohasem fognak portolni az "elavult" Windows XP-hez. Ahogy a memóriaárak csökkennek, a flash alapú szilárdtest meghajtók (Solid State Drive - SSD) egyre olcsóbbak és egyre vonzóbbak lesznek a rendszerintegrátorok számára, hiszen egyszerre kínálnak alacsony fogyasztást és nagy sebességet. Az Mcell nem "valódi" hibrid meghajtó, hiszen azokban "nem felejtő" flash memória található, mégis figyelemreméltó állomás az ezek elterjedése felé vezető úton. Természetesen valamilyen szinten a spanyolviasz újra-feltalálása is, hiszen réges-régen léteznek gyorsítótárral ellátott merevlemezvezérlők - igaz, jobbára az ATA / SATA meghajtók világán kívül, kiszolgálókban és méregdrága munkaállomásokban -, az Mcell egyszerűen, a meghajtóba integrálva kínálja ezek előnyeit, megfizethető áron.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.