Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligencia mindenkinek

|

Fehércímkés digitális asszisztenstől a neurális hálózatokat tanító iparági adatkészletekig mesterségesintelligencia-alkalmazások készítését megkönnyítő felhőszolgáltatásokat jelentett be az IBM éves konferenciáján. Kvantumszámítógép és blokkláncra épülő, papírmentes okosváros is szerepelt a Think 2018 programján.

Hirdetés

Exponenciálisan bővíteniük kell a vállalatoknak adatokból kinyerhető tudásukat, a szüntelen tanulást minden üzleti folyamat részévé tenniük, mert csak így érhetik el, hogy iparáguk digitális átalakulásának belülről, maguk szabjanak irányt, azt ne kívülről érkező szereplők diktálják - mondta Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója a Think 2018 nyitóelőadásában. Olyan digitális platformokra érdemes ezért építeniük, amelyekkel a tudást nemcsak megszerezhetik és gyarapíthatják, hanem kamatoztathatják, alkalmazottaiknak és ügyfeleiknek is továbbadhatják.

Hirdetés

Más szóval a vállalatoknak a gépi tanulás képességével és a mesterséges intelligencia (AI) egyéb formáival szükséges felruházniuk alkalmazásaikat, hogy azok minden elvégzett műveletből és keletkező adatból tanuljanak, folyamatosan mélyítve az üzleti tudást. Amilyen könnyű ezt belátni, olyan nehéz megvalósítani. Az AI-képes alkalmazások készítéséhez szükséges kompetenciák ugyanis nagy ráfordítással építhetők ki és tarthatók fenn, amit a legtöbb vállalat aligha tud kigazdálkodni. Éves konferenciáján - amely március végén több mint 30 ezer szakmai résztvevőt vonzott Las Vegasba - az IBM ezért olyan felhőszolgáltatásokat jelentett be, amelyek széles körben hozzáférhetővé teszik a mesterséges intelligenciát mind a szállítók, mind a végfelhasználók táborában, továbbfejlesztve ember és gép kapcsolatát a különböző iparágakban.

Ginni Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója a Think 2018 pódiumán

Watson, az univerzális asszisztens
A Think 2018 konferencián debütált a Watson Assistant, az IBM okos üzleti asszisztense, amely a mesterséges intelligenciát a felhővel és a dolgok internetével (IoT-vel) összekapcsolva egyszerre segíti a vállalatokat a márkahűség erősítésében, az ügyfélélmény átalakításában és a személyes adatok védelmében. Az IBM Cloud nyilvános felhőplatformon elérhető Watson Assistant szolgáltatásához kapcsolódva a szervezetek fejlett AI-képességekkel ruházhatják fel iparág-specifikus alkalmazásaikat, amelyeket azután saját márkanevük alatt kínálhatnak saját ügyfeleiknek - ahogyan azt a konferencia közönsége az autógyártás és a vendéglátás példáján keresztül láthatta, illetve a Harman digitális pilótafülke-megoldását a Maserati GranCabrio modelljében ki is próbálhatta.

Számos más iparág szereplői, többek között a pénzügyi szolgáltatók és a kereskedővállalatok is egyszerűen és gyorsan készíthetnek intelligens alkalmazásokat a fehércímkés Watson Assistant segítségével, amelyekkel több csatornán keresztül, releváns módon folytathatnak párbeszédet ügyfeleikkel. Josie Pepper, az utastájékoztató humanoid robot például, amely februárban lépett munkába a müncheni repülőtéren, szintén a Watson Assistant technológiára épül.

A beépített adatobjektumoknak - közöttük a kontextusnak, vagyis a vállalatról és az iparágról szóló információknak, valamint az ügyféladatokat tartalmazó profiloknak -, a proaktív képességeknek és az intelligens képességek közötti adatmegosztásnak köszönhetően ezek az alkalmazások összefüggésbe ágyazott, releváns és életszerű párbeszédet tudnak folytatni felhasználójukkal. Mindenekelőtt a természetes nyelven zajló párbeszédhez szükséges, a beszédet és az írott szöveget egymássá átalakító Watson Conversation Service-re épülnek képességeik, de az IBM palettájáról más szolgáltatások, például képfelismerés, is hozzáadhatók az üzleti alkalmazásokhoz.

Minthogy a Watson Assistant iparágfüggetlen, a különböző vertikumok szereplői olyan módon is testre szabhatják rá épülő okosalkalmazásaikat, hogy azok - a felhasználók hozzájárulásával - egymás között is megosszák az adatokat az IBM Cloud platformon, és az ember egész munkanapján átívelő intelligens szolgáltatásokat adjanak az irodában és mobilkörülmények között egyaránt.

Mélytanulást a felhőből
Rendkívül összetett, feldolgozás szempontjából erőforrás-igényes feladat a mély neurális hálózatok tanítása, a deep learning, mivel a szoftver- és hardverelemek megfelelő kombinációját tartalmazó, folyamatosan finomhangolt rendszer szükséges hozzá. Az architektúrák bonyolultsága, a szabványosítás nehézsége és a szükséges kompetenciák hiánya miatt mindeddig a vállalatok viszonylag szűk köre tudta a gyakorlatban is alkalmazni, munkára fogni ezt az AI-technológiát.

Az IBM Deep Learning as a Service (DLaaS) felhőalapú megoldásával változtatna ezen. A Think 2018 konferencián a Watson Studio részeként bejelentett szolgáltatás olyan népszerű nyílt forráskódú keretrendszerekhez ad villámgyors hozzáférést, mint például a TensorFlow, a Caffe és a PyTorch, a felhőszolgáltatásokra jellemző rugalmasságot, könnyű kezelhetőséget és költséghatékonyságot a mélytanuláshoz szükséges nagy feldolgozási teljesítménnyel ötvözve. A DLaaS részét képező Neural Network Modeler segítségével a vállalatok és a felhasználók széles köre építhet modelleket a mély neurális hálózatok tanításához, és a rendelkezésére álló költségkeretnek megfelelően, igény szerint méretezheti a felhasznált erőforrásokat. A Watson Studio az IBM felhőalapú, végponttól végpontig terjedő adatkutatói, analitikai és fejlesztői környezete kis- és középvállalatok számára. Olyan AI-modellek építését és tanítását könnyíti meg, amelyek minden - strukturált, félig strukturált és strukturálatlan - adattípussal használhatók, miközben illeszkednek a vállalat meglévő adat- és hozzáférés-kezelési szabályaihoz is.

Watson Data Kits néven az IBM iparág-specifikusan előkészített, gépek által olvasható adatkészleteket is bejelentett a konferencián, amelyekkel a vállalatok könnyebben és gyorsabban fejleszthetik és terjeszthetik ki AI-képességeiket az üzlet minden területén. A második negyedévben megjelenő első adatkészleteket az utazásszervezéssel és személyszállítással foglalkozó vállalatok, valamint az éttermek használhatják majd webes és mobilalkalmazásaikban. A látnivalókat ajánló adatkészlet például 100 kategóriában több mint 300 ezer nevezetesség információit, míg az étteremválasztást segítő adatkészlet 21 ezer egyesült államokbeli város 700 ezernél több étlapjának részletes ismertetőjét tartalmazza. Ha az utóbbi adatkészletet a szolgáltatók integrálják a személygépkocsik navigációs rendszerével, akkor az a vezető szóbeli kérdésére a pillanatnyi tartózkodási hely alapján meg tudja mondani, hogy hol a legközelebbi pékség, ahol gluténmentes muffin vásárolható, és melyik az oda vezető legrövidebb vagy legkönnyebben járható út. Az év hátralevő részében az IBM további iparágakra szabott adatkészletekkel színesíti majd a palettát.

A Think 2018 konferencián bemutatott Watson Services for Core ML szolgáltatás révén az Apple fejlesztői az IBM gépi tanulást támogató AI-technológiájával könnyebben készíthetnek nagyvállalati szintű, intelligens mobilalkalmazásokat iOS 11-es vagy annál újabb operációs rendszert futtató eszközökre. A Coca Cola például már olyan applikáció prototípusán dolgozik, amely a Watson Visual Recognition Service segítségével vizuális problémafelismeréssel, kognitív diagnosztizálással és kiterjesztett valóságban megjelenített információkkal támogatja az Apple eszközöket használó terepi karbantartók munkáját.

További fontos bejelentés, hogy az IBM Cloud Developer Console for Apple megjelenésével a Swift programozási nyelvet használó fejlesztők is könnyebben adhatnak AI-képességeket mobilalkalmazásaikhoz. Legyenek kezdők vagy haladók, ehhez egy kibővített útmutatót is kapnak, amely lépésről lépésre végigvezeti őket a folyamaton.

Blokkláncra épülő okosváros
Las Vegasban mutatkozott be az IBM Cloud Hyper Protect termékcsaládja is, amely a gépi memóriában kezelt, a hálózaton áramló és a tárolókban pihenő adatok titkosításával erősíti a hibrid környezetben működő alkalmazások védelmét. A négy szolgáltatásból (mainframe szintű titkosítás, DBaaS, konténerek és fejlesztői eszközkészlet) felépülő termékcsalád az IBM Z nagyszámítógépeihez ad hozzáférést a felhőben. Ugyancsak elérhetőek lesznek az IBM Cloudon keresztül az újratervezett POWER9 processzorokra épülő következő generációs Power Systems szerverek. A nagy feldolgozási kapacitást igénylő AI-alkalmazások futtatására kihegyezett POWER9-alapú AC922-es kiszolgálókkal a vállalatok negyedére csökkenthetik a mély neurális hálózatok tanításához szükséges időt. A szerverek mellett PowerAI néven olyan szoftvercsomag is megjelenik az IBM felhőjében, amely az említett Tensorflow, Torch, Caffe és más keretrendszereket tartalmazza. A felhasználóknak így nem kell majd több napi munkával telepíteniük és konfigurálniuk a mélytanulás keretrendszereit, hanem azokat percek alatt használatba vehetik.

Bármilyen nagy feldolgozási kapacitást állítunk is az AI-alkalmazások szolgálatába napjaink technológiájával, mindig lesznek olyan problémák, amelyek megoldásához ugrásszerű teljesítménynövekedést hozó, új alapokra épülő számítógépekre lesz szükség. Két éve az IBM elsőként adott hozzáférést a felhőben laboratóriumi körülmények között működő, 5 qbites kvantumszámítógépéhez, az IBM Q-hoz. Azóta több mint 80 ezer felhasználó, 1500 egyetem, 300 középiskola és hasonló számú magánintézmény csatlakozott a világ minden tájáról az IBM Q Network hálózathoz, és végzett több mint 3 millió kísérletet a kvantumszámítógépen. A lehetőségről és a technológiai háttérről a Think 2018 résztvevői a helyszínen tudhattak meg többet, de az ibm.com/ibmq weboldalon bárki tájékozódhat. Az érdeklődők itt oktatási anyagok és a QISKit fejlesztőkészlet mellett egy egyszerű, húzd-és-ejtsd elven működő programozási felületet is találnak, és bekapcsolódhatnak a kvantumközösség munkájába.

Bőven jutott a konferencián a reflektorfényből a blokklánc technológiának is, amely hálózatba kapcsolt világunkban a bizalom, az átláthatóság és a biztonság alapja lehet. A technológiával foglalkozó nyitóelőadásban a Walmart például ismertette, hogy az IBM Blockchain segítségével miként tette transzparenssé az élelmiszeripari cikkek beszállítását. A megoldást a kiskereskedelem óriása már élesben használja, így minden termék teljes tranzakciós útját 2,2 másodperc alatt vissza tudja követni. Éppúgy segíti ez az eredetiség ellenőrzését, a csalások kiszűrését, az élelmiszerbiztonság javítását, mint a beszállítás folyamatának lerövidítését, így megbízható és fenntartható forrásból egészségesebb élelmiszer kerülhet az üzletek polcaira.

Wesam Lootah, Dubai okosváros-programjának vezérigazgatója pedig arról számolt be a Think 2018 pódiumán, hogy az emirátus az IBM segítségével blokkláncra migrálja polgárait, és napra pontosan 2021. december 12-re mind a kormányzati, mind a versenyszférát teljesen papírmentesíti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.