Hirdetés
. Hirdetés

Mi a különbség az OEM és a kereskedelmi Windows 10 licenc között?

|

Az interneten böngészve hamar összefutunk olyan online hirdetésekkel, amelyek olcsó Windows 10 változatokat kínálnak.

Hirdetés

Ezek némelyike gyanúsnak tűnik jogtisztaság szempontjából, ezért nem árt tisztázni, hogy mit jelent valójában az OEM verzió, és érdemes-e ilyet vásárolnunk a számítógépünkre.

Hirdetés

Mi az OEM licenc?
Az OEM az Original Equipment Manufacture (eredeti berendezésgyártó) rövidítése, és azokra a cégekre vonatkozik, amelyek PC-ket (vagy más eszközöket) szerelnek össze. Az általuk gyártott számítógépek általában előre telepítve tartalmazzák a Windows egy példányát, így hazatérve a vásárlásból azonnal használatba vehetjük őket.

Ezek a Windows változatok az esetek nagyobbik részében OEM példányok, amelyeket kedvezményes áron vásároltak meg a gyártók a Microsofttól, hogy az általuk készített számítógépekre telepítsék őket.

Bár az OEM verziók többsége az új PC-ken köt ki, lehet ilyen verziókat legálisan is vásárolni internetes áruházakban vagy aukciós webhelyeken. Így azok a hozzáértő felhasználók, akik maguk rakják össze számítógépüket, vagy egy olyan PC-t vásárolnak, amelyiken nincs előre telepített operációs rendszer (vagy az régi, elavult), kedvező áron juthatnak hozzá a Windowshoz.

Mi a különbség az OEM és a kereskedelmi verziók között?
A legtöbb ember nem vásárolja meg külön a Windowst, hanem a számítógépével együtt jut hozzá, így nem is nagyon rágódik azon, hogy milyen típusú operációs rendszer változatok léteznek. Azok azonban, akik telepíteni kívánják PC-jükre az alapszoftvert, gyakran választják a kereskedelmi változatot, amelyet üzletekben vagy a Microsoft weboldalán vásárolhatják meg, az utóbbi esetben le kell tölteniük a licenckulcsot és a telepítőfájlokat.

Ami a használatot illeti, nincs különbség a kétféle verzió között. Mindkettő az operációs rendszer teljes változata, amely tartalmazza az összes szolgáltatást, frissítést és funkcionalitást.

Két területen - támogatás és rugalmasság - azonban alapvető különbség van a kétféle változat között. Amikor az OEM változatot vásároljuk meg, tulajdonképpen átvesszük a gyártó szerepét, ami azt jelenti, hogy ha hardverkompatibilitási vagy aktivációs problémával szembesülünk, a Microsoft ügyfélszolgálata valószínűleg azt fogja tanácsolni nekünk, hogy lépjünk kapcsolatba a számítógépünk gyártójával. Aki - ha mi szereltük össze a számítógépet - ebben az esetben éppen saját magunk vagyunk.

A másik nagy különbség, hogy a kereskedelmi verziót használhatjuk több számítógépen (természetesen nem egyszerre), míg az OEM változat ahhoz a hardverhez kötődik, amelyiken először aktiválták.

Ez nem tűnik nagy problémának, ha azonban ki akarjuk cserélni a PC-nk alaplapját, nagy valószínűséggel egy új Windows példányt kell vásárolnunk, mivel a régit nem lehet majd újraaktiválni az új hardveren.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.