Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz a legfontosabb tényező a 2021-es számítógépekben?

|

A home office felpörgette a hordozható gépek iránti igényt. A járvány utáni időszakban azonban a teljesítmény és a hordozhatóság mellett új szempontok is előtérbe kerülhetnek. Jönnek a szuperbiztos laptopok és asztali gépek.

Hirdetés

2020-ban felpörgött a hordozható PC-k forgalma, és elemzők szerint ez a növekedés 2021-ben is folytatódni fog, még ha nem is olyan ütemben, mint idén. Az előző években inkább az okostelefonok forgalma döntött újabb és újabb csúcsokat, viszont a járvány miatt megnövekedett az igény az olyan komolyabb hardverek iránt, amelyekkel otthonról is hatékonyan lehet dolgozni - ez pedig többek között azt hozta magával, hogy a PC-piac hosszú évek óta tartó lejtmenete ideiglenesen megállt, sőt, 2020 egyes negyedéveiben még óvatosan emelkedni is kezdett a számítógépek forgalma.

Hirdetés

A Canalys szerint ez a trend kitart: elemzésük alapján 2021-ben 1,4 százalékos bővülést jósolnak a teljes szegmensre. A szakértők kedvező hatásúnak tartják, hogy az Apple az Intel processzorairól a saját M sorozatú lapkáira váltott, amelyek alacsonyabb fogyasztás mellett is hasonló teljesítményt nyújtanak, és az új technológia mellé a szoftverfejlesztők is gyorsan felzárkóztak. Az Adobe például a napokban kiadta a Premiere Pro, Premiere Rush, és Audition M1 Mac gépeken futó bétaverzióját, amelyek sokkal jobban jobban teljesítenek, mint az Intel alapú Mac gépeken használatos változatok, és a Microsoft is elkészült több Office 365 app, köztük a Word és az Excel M1 lapkára adaptált változatával, amelyek natív módban működnek, tehát nem igényelek fordítást. 

A Canalys elemzői úgy vélik, hogy a vakcinák megjelenése ellenére a világ csak lassan áll vissza a járvány előtti állapotára, ráadásul egyes területeken folytatódnak is az idén bejáratott gyakorlatok. A PC piac forgalmát 2021-ban a távmunka mellett a digitális tanulás továbbra is felhúzza, és azt jósolják, hogy a COVID utáni korban az erősebb eszközökre az új szoftverek és szolgáltatások révén új feladatok várnak. A pénzügyi alkalmazások miatt kulcskérdéssé válik a hardveresen megtámogatott biztonság, ezt a trendet jelzi például a Microsoft biztonsági lapkája, a Pluton is.

A következő évben a Canalys szerint a legnagyobb növekedés a noteszgépek és a tabletek kategóriájában várható. Idén is itt volt a legnagyobb ugrás: az elemző cég 2019 és 2020 között a noteszeknél 27,9 százalékra, a tableteknál 26,5 százalékra teszi a növekedést. Az asztali rendszereknél a távmunka miatt 2019 és 2020 között 23,1 százalék volt a visszaesés, de az elemzőcég szerint az elkövetkező években ez a szegmens is visszaerősödik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.